Известен китайски милиардер е осъден на 18 години затвор, последно от поредицата наказания срещу устати корпоративни шефове, съобщава Би Би Си.

Сун Дау управлява едно от най-големите частни селскостопански предприятия в страната в северната провинция Хъбей.

67-годишният Сун в миналото се е изказвал за правата на човека и политически чувствителните теми.

Той е признат за виновен за „предизвикване на разпри и причиняване на безредици“ - обвинение, често използвано срещу граждански активисти.

Други обвинения срещу него включват незаконно окупиране на земеделска земя, събиране на тълпа за нападения срещу държавни учреждения и възпрепятстване на държавните служители да изпълняват задълженията си. Той също е глобен с 3,11 милиона юана (478 697 щатски долара).

Компанията на Сун е сред най-големите в Китай. Бизнесът и включва от месопреработка и производство на храна за домашни любимци до училища и болници.

Съобщава се, че той е бил задържан миналата година, заедно с 20 роднини и бизнес партньори, заради спор за земя с управлявана от правителството ферма.

Тогава той каза, че десетки негови служители са ранени при инцидент с полицията, свързан със спора, според информация на АФП.

Смята се, че Сун е близък до някои видни китайски политически дисиденти и в миналото е критикувал политиката на правителството в селските райони.

Той е един от малкото хора, които открито обвиниха правителството в прикриване на огнище на африкански свински грип, което засегна фермите му през 2019 г., а по-късно опустоши голяма част от този стопански сектор в страната.

Той е бил осъден на затвор през 2003 г. за „незаконно набиране на средства“, но присъдата му е отменена след мощни прояви на подкрепа от активисти и от обществеността, припомня Би Би Си.

Медията отбелязва, че Китай предприема строги мерки срещу бизнеса и предприемачите в страната. Големите технологични компании, включително Alibaba, Didi и Tencent, са обекти на разследване.