Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Известен китайски милиардер е осъден на 18 години затвор, последно от поредицата наказания срещу устати корпоративни шефове, съобщава Би Би Си.

Сун Дау управлява едно от най-големите частни селскостопански предприятия в страната в северната провинция Хъбей.

67-годишният Сун в миналото се е изказвал за правата на човека и политически чувствителните теми.

Той е признат за виновен за „предизвикване на разпри и причиняване на безредици“ - обвинение, често използвано срещу граждански активисти.

Други обвинения срещу него включват незаконно окупиране на земеделска земя, събиране на тълпа за нападения срещу държавни учреждения и възпрепятстване на държавните служители да изпълняват задълженията си. Той също е глобен с 3,11 милиона юана (478 697 щатски долара).

Компанията на Сун е сред най-големите в Китай. Бизнесът и включва от месопреработка и производство на храна за домашни любимци до училища и болници.

Съобщава се, че той е бил задържан миналата година, заедно с 20 роднини и бизнес партньори, заради спор за земя с управлявана от правителството ферма.

Тогава той каза, че десетки негови служители са ранени при инцидент с полицията, свързан със спора, според информация на АФП.

Смята се, че Сун е близък до някои видни китайски политически дисиденти и в миналото е критикувал политиката на правителството в селските райони.

Той е един от малкото хора, които открито обвиниха правителството в прикриване на огнище на африкански свински грип, което засегна фермите му през 2019 г., а по-късно опустоши голяма част от този стопански сектор в страната.

Той е бил осъден на затвор през 2003 г. за „незаконно набиране на средства“, но присъдата му е отменена след мощни прояви на подкрепа от активисти и от обществеността, припомня Би Би Си.

Медията отбелязва, че Китай предприема строги мерки срещу бизнеса и предприемачите в страната. Големите технологични компании, включително Alibaba, Didi и Tencent, са обекти на разследване.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.