Проблемите за китайският технологичен гигант Alibaba Group Holding Limited продължават и тази седмица. В резултат на продължаващия натиск на китайското правителство и отворените редица разследвания срещу компанията, акциите й поевтиняха с цели 8% по време на търговията в понеделник на Хонконгската фондова борса. 

Припомняме, че  регулаторните органи на Китайската народна банка (PBoC) издадоха заповеди до дъщерната (свързана) компания Ant Group (онлайн финансова платформа) да подобри спазването на регулациите и да отстрани всички бизнес и финансови нарушения.

Освен това подразделението на гиганта беше критикувана за проблеми с корпоративното управление, твърдения за липса на нормативно съответствие, "незаконно регулаторно поведение" и "използване на пазарни предимства, които изключват бизнес операторите в същия бранш", както и за "накърняване на законните права и интереси на потребителите", се посочва в изявление на Централната банка на Китай.

"Ant Group трябва напълно да признае сериозността и необходимостта от коригиране, да отговори на стандартните изисквания за надзор и да формулира план за коригиране и график за изпълнение възможно най-скоро", пишат китайските власти в нарочно писмо, цитирано по-рано от БНР. 

Именно това комюнике причини поредния срив на акциите и ги свали на нивата им от юли и то въпреки че акционерите разрешиха увеличение на своята програма за обратно изкупуване на акции, която ще достигне до 10 млрд. долара.

През миналата седмица - в четвъртък, когато атаката потегли, акциите на на Alibaba се сринаха с над 13% по време на търговията на Уолстрийт.

Така само в рамките на последните две сесии на търговия листваният на Хонконгската фондова борса технологичен гигант заличи 116 милиарда долара от пазарната си капитализация.

Именно миналия четвъртък комунистическият режим започна първото антимонополно разследване срещу компанията на Джак Ма. 

"Явно е, че се правят опити за възпрепятстване на империята на Джак Ма, символ на новите китайски компании от типа "твърде големи, за да фалират", заяви тогава пред "Блумбърг" анализаторът Дун Симяо.

Преди време Джак Ма разкритикува китайските власти на публично събитие в Шанхай, че регулаторната система задушава иновацията и трябва да бъде реформирана, за да доведе до растеж.

Освен разследването срещу компанията майка "Алибаба"  регулаторите съобщиха, че са се свързали с нейната дъщерна фирма "Ант груп" (Ant Group), световен лидер в плащанията онлайн, по въпроси "за надзора". Това стана по-малко от два месеца след като Пекин анулира в последната минута излизането на "Ант груп" на борсата.

Компанията планираше да събере 34,4 млрд. долара при дебюта си на борсите в Шанхай и Хонконг. В комюнике "Ант груп" посочи, че своевременно ще проучи изискванията на регулаторните органи и стриктно ще ги спазва.

Анулирането на излизането на борсата на "Ант груп" в началото на ноември вече предизвика шок. Това стана няколко дни след изказването на Джак Ма в Шанхай, заради което той беше повикан от властите да даде обяснения. След борсовото фиаско на "Ант груп" Ма не се е появявал публично.

Скритото политическо послание е, че никоя компания или човек нямат право да предизвикват комунистическата партия, независимо колко са големи, коментира пред АФП Ричълд Макгрегър от Института "Лоуи" в Сидни.

С разследването срещу "Алибаба" за монополистки практики комунистическата партия увеличава усилията си за упражняване на контрол върху бързоразвиващите се технологични компании.

Правителството на президента Си Цзинпин насърчава онлайн търговията, социалните медии и други интернет индустрии, но се безпокои от влиянието на "Алибаба" и други доминиращи конкуренти. Управляващата партия каза, че догодина засилването на антимонополните мерки, особено в технологичния отрасъл, ще бъдат неин приоритет.

Пазарният регулатор съобщи, че разследва политиката на "Алибаба", която изисква от бизнес партньорите, избрали да работят с нея, да избягват да работят с конкурентите й. В краткото си изявление органът не посочва подробности за възможно санкциониране или срокове за огласяване на резултатите от разследването.

"Алибаба" е създадена през 1999 г. като оператор на платформи за електрона търговия и днес е най-голямата компания в света в тази сфера по обем на продажбите. Впоследствие тя разшири предмета си на дейност, навлизайки във финансовите услуги, продуцирането на филми и други области.

Основателят на "Алибаба" Джак Ма е най-богатият предприемач в Китай - състоянието му възлиза на 59 милиарда долара. Той се ползва с широко уважение и е член на управляващата партия, но се сблъсква с регулаторни спънки.