Служебният премиер Стефан Янев отговаря днес на депутатски въпроси в парламента по отношение на финансовото и икономическото състояние на страната. Той на практика повтори всичко, което знаехме до момента от ресорните министри - и за проблемите в бюджета, които е наследил от правителството на Бойко Борисов, разказа подробно за схемите "Автомагистрали", за нередностите в АПИ, в ДКК и други. 

Янев подчерта, че министърът на финансите е направил преглед на състоянието на бюджета и финансите на държавата още при встъпването в длъжност на кабинета. 

"Установено е несистемно събиране на данъчните постъпления, премахнат е последващия контрол на фирмите в страната, което е позволявало да се натрупат огромни дефицити в системата", обобщи Янев. 

Премиерът обясни и че проверката установила още, че възможностите за преструктуриране на бюджета са почти изразходвани в първите четири месеца на година и че мерките за подкрепа 60/40, както и 50-те лева допълнително за пенсионерите са били разчетени едва до началото на месец май. 

"За да се справим с тези проблеми и да продължим мерките, през летните месеци бе направено допълнително преструктуриране в бюджета. За да не оставяме втраната в трудно положение, подготвихме проекти за актуализация на републиканския бюджет, както и на тези на НЗОК и на НОИ, които бяха вече одобрени от социалните партньори", продължи Янев, като подчерта, че днес МС ще има извънредно заседание, на което да разгледа проектите и да ги внесе след това в НС.

Янев обясни и още нещо вече известно - анализ на дейността на НАП показал, че фирмите, печелещи огромни обществени поръчки, са с установена силна концетрация на публични средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 16 млрд. лв., от които 3,4 млрд. лв. са платени само на 7 фирми. 

Самата НАП пък е работила на ниски обороти, констатирана е ниска събираемост и сериозно отписване на дългове - около 2-3 млрд. лв. на година. Най-големият длъжни е натрупал над 160 млн. лв. задължения. Беше споменат и фактът, че НАП има много ниско ниво на потвърждаемост на ревизионните актове. Надълго и на широко бе разказана отново схемата "инхаус" поръчки в МРРБ и АПИ. 

Очаквано - от ГЕРБ опитаха да защитят действията, най-вече през нови атаки. Така например Томислав Дончев реши да попита какво е направило правителството на Янев по отношение на думи на президента Румен Радев, в които той иска "целенасочени, навременни и безвъздмездни" помощи за бизнес и хора. 

"Няма такива мерки. Колко социални мерки в полза на хората бяха планирани и осъществени? И този отговор е лесен - нула. Беше анонсирана една супер мярка в полза на предприятията - финансов инструмент, кредитен ресурс. Тази мярка не е нова, тя е от Фонда на фондовете", обясни Дончев. 

Той обаче не коментира фактът, че служебното правителство работи с параметрите на бюджет, оставени от ГЕРБ и трудно могат да се намерят пари за нови мерки, без санкция на парламента, какъвто до скоро нямаше. 

След него бившият вече финансов министър Кирил Ананиев защити действията на ГЕРБ, обяви, че доброто представяне на икономика се дължи именно на кабинета "Борисов" и че по-голямата събираемост сега се дължи отново на тях, а не на променената работа в НАП.