Директорът на общинското предприятие "Софияплан" арх. Любомир Георгиев е подал оставка днес, съобщи той в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". Тя обаче ще влезе в сила след 3 месеца, за да бъдат завършени ключови задачи, сред които "Програма за София".

Георгиев е пратил оставката си на кметицата Йорданка Фандъкова с писмо, в което детайлно обяснява причините за нея. Три са основните фактори - липсата на диалог между дружеството и общината, липсата на доверие от страна на Фандъкова към експертите от екипа му и липсата на резултати.

ОП "Софияплан" е екип от 30 души - архитекти, урбанисти, еколози, инженери и пр., които в последните години работиха по ключови проекти за бъдещото развитие на столицата през следващите десетилетия. Сред тях най-важни са "Визия за София" - дългосрочна стратегия за развитие на София до 2050 г. и Планът за София - план за развитие до 2027 г., чиято цел бе да конкретизира целите на "Визията". Георгиев зае поста на директор през 2017 г., когато дружеството се казваше "Софпроект ОГП".

Налице е и конкретен повод за оставката - решението за промяна на правилника на предприятието на Столичен общински съвет от 22 юли, с което координацията на дейността на зам.-кметовете по "Визия за София бе прехвърлено върху самия Георгиев.

"За мен то е равносилно на отказ от управление от страна на кмета", пише още Георгиев.

В писмото обяснява още, че начинът, по който той и екипът му са научили за тези промени и последвалото мълчание от страна на Фандъкова сочат за липса на желание за диалог. Оказва се, че при опити да се срещнат с Фандъкова и да обсъдят начина, по който ще се координират стратегиите на СО, тя просто е избегнала да се среща с тях. Но и опити да се говори с администрацията са били проблемни винаги, уточнява архитектът.

"Търсенето на данни или становища осъществяваме ежедневно чрез поредица от действия: официално писмо - имейл - смс/вайбър - позвъняване. Те твърде често остават без отговор", пише той.

В добавка не е имало никакво обсъждане на промените с екипа на "Софияплан", а техните предложения дори не са били дискутирани.

"Нито един от доводите против точно този формат на осъществяване на идеята за координационно звено не беше зачетен, а за съжаление и не беше оборен", отбелязва Георгиев.

Но най-вече редица казуси през последните 2 години са показали, че повечето идеи във "Визия за София" просто не се осъществяват, допълва той.

Ето и пълното писмо с оставката на директорът към Йорданка Фандъкова:

От гражданското сдружение "Спаси София" реагираха моментално във Фейсбук, като поискаха за пореден път незабавна оставка на Фандъкова.

"Директорът на единственото работещо общинско предприятие Софияплан днес подаде оставка след като мутрите от ГЕРБ, Фандъкова и гл. арх. Здравков със сила и въпреки всички аргументи овладяха дружеството", пишат те в социалната мрежа. "В резултат, освен директора и голяма част от служителите също обявиха, че напускат, с което Софияплан на практика бива унищожено."