Столичният общински съвет прие днес дългосрочната "Визия за София", стратегическата програма, която начертава път за столицата до 2050 г.

Очаквано 33-ма гласуваха "за" проекта, внесен от кметицата Йорданка Фандъкова през юни - ГЕРБ/СДС и партньорите им от ВМРО. От БСП се въздържаха, а ДБ и независимият Борис Бонев бойкотираха днешното заседание на съвета.

Програмата беше на практика готова още в края на миналата година, но редица други въпроси в Столичната община и епидемията от новия коронавирус я изтикаха на заден план. Тя включва изключително общи и дългосрочни приоритети. В следващия месец ще бъде обсъждана в комисиите на СОС, а след това ще бъде гласувана и от целия съвет.

Пълната "Визия за София" може да бъде разгледана в детайли на сайта vizia.sofia.bg. Тя е изготвена с помощта на над 10 000 организации, експерти, граждани и общински съветници, подчерта кметицата при многократните представяния.

В краткосрочен план - за следващите 5-10 години - Визията дава конкретни мерки. Например решението за борбата с презастрояването е СО да насочи инвестиционен интерес към обновяване на териториите на бивши военни поделения и изоставени производствени обекти. Трябва да се формира и нов механизъм на формиране на цената за даване на разрешения за строеж, която сега е еднаква в целия град. Ремонтът на "Граф Игнатиев" е посочен като пример за нужда от ново звено в общината, което да контролира и модерира общинските проекти. 

Друга мярка е да се работи за увеличаване на скоростта на движението, която сега с градския транспорт е 21 км/ч, и то с метрото. А с кола в пиков час скоростта пада до 5 км/ч. Една мярка е разрешение на хората да качват велосипеди в градския транспорт. Друга - да се планират по-добре маршрутите и да зачестят превозните средства в рамките на всяка от основните линии.

Мерки се предлагат и за справяне с отпадъците, като ръководителите на проекта отбелязват, че такса смет не трябва да се изчислява по квадратура на жилището, а по реално количество отпадъци. И дадоха пример с пилотен проект в "Надежда", при който три жилищни блока имат затворено пространство със свои контейнери - практика в други държави от ЕС от десетилетия. Това е довело до по-ефективно разделно събиране и по-малко боклуци.

А по отношение на включването на гражданите в управлението Визията предлага засилено гражданско обучение в училищата, активен и достъпен регистър за градската среда, по който да могат да се следят от всички колко пари се харчат за ремонти. И отделни бюджети на районите и кварталите, в чието планиране гражданите могат да се включват активно по-добре. Това може да става и чрез онлайн заявяване на позиция по дадени въпроси чрез приложение.

В далечното бъдеще - след 20-30 години - пък Визията вижда автоматизирани системи за мониторинг, автоматизирано производство, въглеродно-неутрални сгради с пълна енергийна ефективност и установяване на София като център на иновации до 2050 г. Това, признават авторите, са цели, за които е още рано да има конкретни мерки, бюджет и пр., но трябва да бъдат посочени, за да има ясна посока за следващите години.