На днешното си заседание служебният Министерски съвет в оставка щедро развърза кесията и раздаде 229 629 583 лева от бюджета.

Най-голяма част от сумата - 161 600 000 лв., ще влязат в сметките на Националния осигурителен институт и ще се използват за плащания по схемата 60 на 40 за запазване на заетостта на 80 000 работници в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори.

Социалното министерство забогатя с 21 млн. лв., които ще изплаща на семейства с деца до седми клас - родителите ще бъдат компенсирани за дните, в които е трябвало да гледат децата си вкъщи след принудителното спиране на учебния процес заради Ковид. 

Други 4 684 080 лева ще отидат в общините за различни дейности в образованието като прокарване на интернет в училища и купуване на занимателни игри за децата. Учителите ще получават 12 лв. на час за срещи с родителите, а са предвидени и средства за изплащане на хонорари на известни личности, които гостуват в час на класа. Пресслужбата на МС не разкрива колко пари са предвидени за това.

 

10 000 лаптопа за бедни ученици 

 


На днешното заседание бе решено да се купят и 10 000 лаптопа за бедни ученици, които не могат да си позволят тази техника, а при ново затваряне ще трябва да се учат дистанционно от дома. Министрите са сметнали, че ще похарчат по 840 лева на устройство. 

Бяха отпуснати и нови 2 571 250 лева за 4142 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Придружават ги 418 учители или други педагогически специалисти. Засега към програмата няма голям интерес и вероятно парите ще останат неусвоени, защото кандидатстването приключва тази седмица, а повечето деца и родители отдавна са планирани и платили лятната си почивка. Източници от образователните среди споделиха пред “Клуб Z”, че няма и достатъчно учители, готови да си зарежат лятната ваканция и да ходят на море с ученици, където денонощно трябва да треперят над тях.  

Образователното министерство пък получи 5 млн. лв. за абонамент на научни бази данни.

Отделно седем общини ще получат 839 813 лева за построени нови детски градини и една ремонтирана гимназия. Сред получателите на средства не е Столичната община. 


Външно най-сетне се “сети” да поиска пари за допълнителен персонал в консулствата 

 

След като летният сезон и отпуските вече са преполовени, Министерството на външните работи се сети най-сетне да поиска средства за наемане на допълнителни хора в претоварените си консулски служби. На фона на останалите разходи на кабинета от днешното заседание, МВнР получава трохите - някакви си 70 000 лева. С тях трябва да потърси местни лица и да командирова хора от София в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Минск, Нур Султан, Истанбул, Бурса, Анкара, Лондон, Берлин, Мюнхен, Франкфурт и Мадрид. Тези консулски служби отдавна изнемогват, тъй като нямат достатъчно персонал, а всекидневни стотици граждани искат да си сменят изтекли лични документи, да извадят временни паспорти на бебетата си, за да ги заведат на гости в родината при баба и дядо, да не говорим за издаването на визи за летния сезон. Някои от консулствата вече имат свободни часове за неспешен прием чак за догодина. 

МВнР ще получи и плати още 1 089 777 лева на две вноски по договора на Европейския съюз с Турция за удържане на мигрантите.