Конкретен документ за управление  - с ясно записани политически ангажименти - това според "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" трябва да е в основата на подкрепа за бъдещо правителство с мандата на "Има такъв народ". Двете формации се събраха на консултации по покана на вторите в хора на преговорите с победителя на изборите. 

Това се разбра от думите на парламентарните водачи на двете ПГ Христо Иванов и Мая Манолова след среща в парламента. Повторено бе и друго - че подкрепа не може да има "на всяка цена", а и все пак преди да има гласуване, е добре да се знаят все пак и някакви имена. 

"Не можем да гласуваме за някакви зайци, извадени от цилиндъра. Не поставяме ултиматум на "Има такъв народ", но се надяваме да бъдем чути.", заяви Манолова, като и този път спомена министри от служебния кабинет, чиято посока на действия трябва да продължи - Асен Василев, Кирил Петков, Николай Денков, а и Янаки Стоилов, Атанас Пеканов, дори Бойко Рашков.

Уточни, че нищо не предлага и групата не иска властови позиции в правителството.

За пореден път бе повторено, че са кадрови решения в бъдещо управление в рамките на преговорите с ИТН до момента дума не е ставала, отречено бе да са съгласувани версии за премиер, които циркулират в медиите - като адвокат Петър Илиев, например (който бе посочен за правосъден министър в оттегления проектокабинет на партията на Слави Трифонов).

От изявленията обаче стана ясно най-вече, че е нужно конкретно споразумение. И него трябва да има ангажименти за борба с корупцията, правосъдна реформа, и гаранции за държане на ДПС и ГЕРБ настрани от управлението. Още сутринта тонът в такава посока зададе Иванов с декларация от името на ПГ на "Демократична България".

"Хората искат правителство на промяната, срещата ни с ДБ бъде разчетена като червена лампичка, че няма да подкрепяме на всяка цена, коментира Манолова. Препотвърдихме, че ще положим всички усилия да има правителство с първия мандат на "Има такъв народ", но категорично подкрепи позицията за необходимата изолация на ГЕРБ и ДПС от властта", заключи Манолова.