Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският съюз осъди днес едностранно решение на Турция и на кипърските турци да отворят са посещения изоставен квартал на гр. Фамагуста в Северен Кипър.

Кварталът-"призрак" Вароша в южната част на Фамагуста е изоставен от жителите си при турското военно нахлуване на острова на Афродита през юли 1974 г. и от тогава е охранявана от турските войски зона, която пустее. Турция поддържа близо 40-хиляден военен контингент на острова. 

При посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в турската част на Кипър по-рано този месец лидерът на турската общност Ерсин Татар съобщи за план 3,5 кв. км от територията да преминат от военен под цивилен контрол.

"Европейският съюз силно осъжда едностранните стъпки на Турция и неприемливите съобщения, направени от турския президент и от лидера на турската кипърска общност на 20 юли 2021 г. за по-нататъшно отваряне на заградения град Вароша", каза в изявление върховният дипломатически представител на ЕС Жозеп Борел днес. 

В документа се казва, че резолюциите на ООН за Кипър не допускат съдбата на Вароша да бъде решавана от други хора освен от неговите оригинални жители, респективно - от техните наследници - и че кварталът трябва да бъде администриран от ООН.

"Пълното зачитане и прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН също изисква незабавно прекратяване на ограниченията наложени върхеу свободата на движението на Мироопазващите сили на ООН в Кипър на територията на Вароша - се казва още в изявлението. - ЕС продължава да държи правителството на Турция отговорно за положението във Вароша".

Съветът за сигурност на 23 юли осъди единодушно турските планове за Вароша и днес Борел приветства тази резолюция. 

Ердоган посети т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара и от Азербайджан, за тържественото отбелязване на 47-та годишнина от турския десант. Той каза, че близо половин век усилия на ООН да реши кипърския въпрос са се оказали безплодни и че в Кипър трябва да има "два народа и две държави с равен статус". ЕС отстоява позицията за двузонова, двуобщностна федерация с политическо равенство и в съгласие с резолюциите на ООН.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.