Лиляна Деянова-Лилана стана причина делото й да не може да тръгне в Специализирания съд. Това беше втори фалстарт за процеса и накара съдия Виктор Чаушев да й направи остра забележка, като обяви, че другия път ще даде ход, ако трябва - със служебен защитник.

Както е известно, Деянова, брат Александър (известен и като бийтбоксъра Скилър), основният й съдружник Мартин Димитров, бившата й дуетна половинка Ася Йочева и други трима са подсъдими за измами с еврофондове - претендира се фалшиво закупуване на софтуер, мнима разработка на дрон, който се оказал купешки китайски и пр.

Всичко е по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на ЕС.

След като миналия път предстартовото разпоредително заседание се провали, защото двама не бяха получили обвинителен акт в срок, а един от съподсъдимите нямаше защитник, днес в тази роля се оказа Лилана.

Всъщност тя не подновила пълномощните на екипа си - адвокатите Николай Хаджигенов и Петър Тренев, но не от лошо - Хаджигенов станал депутат и имал много други отговорности, по думите на самата му клиентка.

Тя добави, че едва неотдавна - като гледала видео, "което се появи в публичното пространство, осъзнала усложняването на ситуацията й" и че ще трябва да сформира по-сериозен адвокатски екип. После спомена и международни защитници.

Всъщност става въпрс за видеото на Пресцентъра на прокуратурата, с което оттам гарнираха новината за старта на процеса. Ако дотогава само в публичното пространство се твърдеше неофициално, че делото "Лилана" е първото от каскадата свързани процеси с Васил Божков, то във въпросното 6-минутно видео от 2 юли се казва, че всички обвиняеми са свързани "с друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинениия. Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски" (макар за това, освен че няма как да има обвинение, няма и дума в обвинителния акт, б.р.).

Така Деянова каза днес на съдията, че в момента е "в етап на сканиране" за адвокати. Имала няколко срещи с такива, но всичко е само до това ниво.

"Имам нужда от сериозна защита и да ангажирам друг екип - в момента съм в етап на сканиране", оправда се тя защо е дошла без защитник.

Смятала, че до седмица - две ще може да си намери адвокат.

Въпреки че прокуратурата искаше делото да тръгне (?!), съдията се съгласи, че липсата на адвокат на подсъдим е абсолютна пречка за даване на ход.

Въпреки това Чаушев чете определение, че счита, че "подобно процесуално поведение... е насочено единствено към отлагане на делото и необосновано забавяне на неговия ход", но с оглед гарантиране правата на подсъдимата трябва да й осигури възможност да се защитава по начин, по който самата тя намира за удачен.

След това съдията й указа "да организира защитата си по начин, който да не се явява пречка за делото" и обяви, че ще се обърне към Бюрото за правна помощ - за другия път Лилана да има служебен/резервен защитник.

"Г-це Деянова, отлагане на делото повече няма да има! Със или без защитник... Във ваш интерес е да си намерите защитник за следващото съдебно заседание или ще ви бъде назначен служебен защитник", каза съдията.

Така процесът остава за 21 септември.

На излизане Лилана обяви пред журналисти, че се затруднява да си намери адвокат, тъй като вече има два отказа. Защитници сериозно смятат, че няма смисъл да влизат в Спецсъда, където няма да получат правосъдие, каза тя.

И обърна внимание - как един съдия ще гледа дело, след като преди ден или два е гледал клипче на прокуратурата, в което я свързват с лица санкционирани по "Магнитски"... А пък те нямали нищо общо.

"Това видео е по някакъв начин предварителна присъда", каза тя и обоснова перипетиите си с нуждата от сформиране на "сериозен екип".

А съдружникът й Мартин Димитров специално обърна внимание, че са изчезнали от делото първоначалните обвинения за натиск и принуда над служители от АПИ, които двамата с Лилана заплашвали, а пък те се страхували. Интересен детайл е, че по това дело бе свидетелствал като един от уплашените Георги Терзийски - бившият шеф на АПИ от ГЕРБ, когото Бойко Борисов публично натири да вика с тъпан в центъра на кварталите около София, че винетки няма да има.

(Иначе, естествено автономно право на прокуратурата е да изменя, отделя, прегрупира или прекратява дадени обвинения и то не подлежи на контрол, б.р.).

Димитров за пореден път свърза случващото се с това, че всъщност те са подали сигнал още през 2019 г. до главния прокурор - тогава Сотир Цацаров, за 400 млн. лв., които се крадат от АПИ. И така го разследвали, че... обвинили тях.

"Прокуратурата тълкува европейските фондове като нещо, което трябва да стига само до близки хора", каза Димитров, който опитвал с Лилана да направи платформа за търговия с е-винетки.