Министерството на икономиката желае да се конституира като граждански ищец по делото снещу Лиляна Деянова - Лилана, съдружника й Мартин Димитров, брат й и още други лица.

Макар че числа не бяха споменати днес в съдебната зала, общите искове са на стойност над 2,7 млн. лв., а персонално - от бившата певица се претендират  1 354 990 лв., от съдружнита й Мартин Димитров и останалите - по малко под 400 000 лв.

Това стана ясно днес на първото - макар и неуспешно заседание. Процесът се чакаше с интерес, тъй като на практика е първият, влязъл в съдебна фаза, от каскадата от дела, които се свързват в общественото пространство с Васил Божков и негови близки.

Делото е за злоупотреби с евросредства, като - според прокуратурата - включва фиктивни покупки на софтуер и дори дрон, който бил представен като високотехнологична разработка от Великобритания по оперативната програма. А пък се оказал купен от пазара китайски... (пълното прессъобщение на прокуратурата може да си припомните най-долу).

Днес направи впечатление немалкият брой на подсъдимите: освен Лилана, основният й съдружник Мартин Димитров, брат й - Александър Деянов-Скилър, бившата й дуетна половинка Ася Йочева, към делото са присъединени още 3 лица. Каква е тяхната роля в обвинителния акт обаче ще се изяснява тепърва.

Гражданският иск е само срещу петима.

(Както Клуб Z писа, съвсем отделно от това и КПКОНПИ, която традиционно "следва" прокурорските обвинения, опитва да конфискува имущество от бившата певица и брат й на стойност 301 000 лв., б.я.)

При опита за стартово разпоредително заседание обаче се оказа, че единият от подсъдимите - Александър Ангелов - няма адвокат, а не иска друг. Мартин Димитров и още един пък не са получили обвинителния си акт поне седмица преди съдебното заседание и искат да си организират спокойно защитата - каквато възможност законът им дава.

Така съдия Виктор Чаушев от Специализирания наказателен съд нямаше избор, освен да отложи делото.

По-късно прокуратурата разпространи видео, подготвено за казуса. В него изрично се казва, че лицата имали свързаност "с друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинениия. Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски".

Припомняме прессъобщението, когато бе обявено, че делото влиза на съдебна фаза:

По внесен обвинителен акт от Специализирана прокуратура е насрочено разпоредително заседание по дело за незаконно усвояване на европейски средства

По внесен ОА на 10.06.2021 г. от Специализирана прокуратура, Специализираният наказателен съд насрочи за 02.07.2021 г. разпоредително заседание по дело за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. То се води срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на средства от европейски програми.

Събраните от прокуратурата в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева като размерът на нанесените от дейността й щети може да се окаже и значително по-голям.

Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора са прекратени без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.