Южна и Северна Корея възстановиха горещата си телефонна линия с цел да разведрят обтегнатите си отношения, съобщи във вторник Синият дом на президента на Сеул.

Държавната медия на Северна Корея, KCNA, също заяви, че всички междукорейски комуникационни канали са възобновили работата си в 10 часа сутринта във вторник (03:00 часа българско време) в съответствие със споразумение между Мун и Ким.

От април досега президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун са разменили няколко писма, заяви прессекретарят на Мун Пак Су Хен, цитиран от Ройтерс.

"Двамата лидери проучиха начини за възстановяване на отношенията, като няколко пъти си размениха писма и се съгласиха да възстановят прекъснатите горещи линии като първа стъпка по този процес", каза Парк в изявление. "Те също така се договориха да възвърнат доверието възможно най-скоро и отново да насърчат напредъка в отношенията."

KCNA изтъкна възобновяването на горещите линии като "голяма крачка за възстановяване на взаимното доверие и насърчаване на помирението".

Северна Корея прекъсна горещите линии за връзка през юни 2020 г. След неуспешната втора среща на върха между Ким и тогавашния американски президент Доналд Тръмп отношенията между Пхенян и Сеул постепенно се влошиха.

Мун призова за съживяване на разговорите, възлагайки големи надежди на американския президент Джо Байдън да поднови преговорите, целящи демонтирането на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Съобщението за разведряването в отношенията между двете съседки идва, догато двете Кореи отбелязаха 68-ата годишнина от края на Корейската война (1950-1953 г.) Ким отдаде почит на загиналите войници и изпрати подаръци на оцелелите ветерани, предаде KCNA.