Европейската комисия поиска днес от България и още 22 страни от ЕС да съобщят как въвеждат в националното си законодателство правилата, включени в Директивата за авторското право в цифровия единен пазар.

Тези страни трябва също така да информират за начина, по който е транспонирана Директивата за онлайн телевизионните и радиопрограмите.

Посочените държави не са съобщили за национални мерки за транспониране или са го направили само частично. Затова ЕК реши да открие производства за установяване на нарушение, като изпрати официални уведомителни писма. Двете директиви имат за цел да модернизират правилата на ЕС в областта на авторското право и да дадат възможност на потребителите и творците да се възползват максимално от цифровия свят. Те укрепват позицията на творческите индустрии, дават възможност за повече цифрово използване в основни области на обществото и улесняват разпространението на радио- и телевизионни програми в целия Европейски съюз.

Крайният срок за транспониране на тези директиви в националното законодателство беше 7 юни. Тези държави членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на писмата и да предприемат необходимите мерки. В противен случай Комисията може да премине към следващ етап от процедурата, като издаде мотивирани становища.