Опитва ли прокуратурата да намери основание, за да не се заеме със сигнала на Методи Лалов срещу Бойко Борисов?

Този въпрос задава (без питанка) общинският съветник от София, който вчера обяви, че сезира държавното обвинение за обидните квалификации на Борисов по адрес на вицепремиера и министър на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков. 

Лалов е публикувал в профила си във фейсбук част от кореспонденцията си с прокуратурата след подаването на сигнала. Според нея той е посочил единния си граждански номер при подаването на сигнала, но от районната прокуратура в Бургас са му върнали съобщение с искане да посочи... ЕГН, за да бъде заведен документът в информационната система.

"Подадох съобщение до прокуратурата за извършено престъпление от общ характер - хулиганство, от Бойко Борисов. В съобщението ми надлежно съм посочил своя ЕГН. Независимо от това днес получих имейл с искане да посоча ЕГН.

Очевидно е, че прокуратура на Гешев не може и не иска да работи, особено когато става въпрос за Борисов и задкулисните му благодетели. Време е за решителна реформа, реподбор в съдебната система и уволнение на всички зависими и некадърни магистрати", написа бившият председател на Софийския районен съд, днес лидер на общинските съветници на ДБ в СОС.  

Както Клуб Z писа, Лалов е сезирал прокуратурата за изявите на лидера на ГЕРБ от миналата събота, откривайки в тях състава на "хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм".

Става въпрос за обилните обидни квалификции по адрес на политическите си опоненти, излезли от устата на бившия премиер, предавани на живо в профила му в социалната мрежа и широко отразени в медиите. Сред които „Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя пияница! С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо'а да ти кажа, н*щастник такъв!“ - към вицепремиера и МВР министър Бойко Рашков. И понеже действието се развиваше в поморийското село Бата, Лалов е отправил искането си до бургаската районна прокуратура.

За Лалов "въз основа на описаната фактология може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП ГЕРБ, извърши непристойни действия". 

Чрез "просташки думи и изрази" се "нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото (...), тъй като същите са в явно противоречие с доброто възпитание и със стремежа за провеждане на спокоен, културен, аргументиран и съдържателен дебат по обществено значимите въпроси, при който несъмнено не следва да се засягат по недопустим начин честта и достойнството на останалите граждани", написа до прокуратурата Лалов.

Който подал сигнала като гражданин - длъжен да сезира обвинението при съмнение за извършено престъпление.