Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов е подмазвач, който "ходи да се подмазва" на ДПС само за да влезе в правителството". Партиите, които са в консултации за постигане на съгласие за правителство с мандат на ИТН, цял ден имитират, че правят кабинет, "само редят постове и какво да откраднат".  Мая и Корнелия "съм ги бил, бил, бил..." Обръщане към вътрешния министър: "Ще плашиш хората и ще ги арестуваш. Това да не ти е 44-та година", както и цветисти изрази "с гол г... таралеж ще мачкаш". По-общите квалификации - негодници, мързеливци. Възмущение: "Не ви ли е срам да се целувате с Бойко Рашков? И да се правите пред хората на демократи, не ви ли е срам, бе?". Прогнози - че сега хората искат чака-рака, но ще се види какво ще стане с "Тошко-Мошко и подобни"...

Това са част от наблюденията, които сподели днес бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Макар и в опозиция той не изглежда да е изоставил вкуса си към живите включвания във фейсбук и обиколките из страната в компания на съпартийци - този път на бившите министри Младен Маринов, Костадин Ангелов и Кирил Ананиев.

Борисов се включи от поморийското село Бата, за да заклейми действията на полицията и основно на вътрешния министър Бойко Рашков. В основното изложение се намесиха множество различни теми и герои. От разказа на кмета на селото Георги Георгиев се разбра, че 13 патрулки и 30 маскирани тежковъоръжени отишли в Бата преди изборите, за да плашат местните да не гласуват за ГЕРБ, но те не поддали. Кметът бил задържан за 24 часа по подозрение за купуване на гласове, като според него откритият списък бил за гостите на сватбата на дъщеря му.

 Борисов изслуша обясненията, клатейки глава възмутено, след което се впусна в монолог:

"Ей, тва са, тоя подмазвач Христо Иванов, който ходи се подмазва на ДПС, само и само да влезе в правителството. Това ли ти е демокрацията, бе? Това ли ти е реформата? Не ви ли е срам да се целувате с Бойко Рашков? И да се правите пред хората на демократи, не ви ли е срам, бе?"

Тук последваха ръкопляскания, а той промърмори: "Няма да им се плашите".

После продължи с народопсихологически наблюдения: "Българите са такива, обичат да им се пее, сега чака-рака,  Тошко-Мошко и подобни ще ги видим след 6-7 месеца, може и по-рано. После ние ще се оправим. Същите тея Мая, Корнелия. Корнелия и сега има министри...Тях съм ги бил, бил, бил...Колкото пъти, толкова...Но за тоя, дето се представя за демократ и иска да прави той реформата, той щял да прави реформата...Мързеливци такива, да задържат невинни хора...Не ви ли е жал, ей".

След това бившият премиер разясни защо се е отказал от депутатското си място.

"Не съм в парламента само защото ще си изпусна нервите..."

И продължи, вероятно визирайки вътрешния министър, с познати мотиви:

"Щях да се саморазправя с тоя, пияницата, с гол г.з таралеж ще мачкаш. Ще плашиш хората и ще ги арестуваш. Това да не ти е 44-та година. Виждаш европейските институции как реагират".

"Негодници такива. Цял ден имитират, правели кабинет, само редят постове и какво да откраднат. Концесиониране, правете, направете", добави лидерът на ГЕРБ по повод разговорите, на които от ИТН поканиха всички без доскоро управлявалата партия.

При появата на дъщерята на кмета бившият премиер коментира: "И моите деца страдаха така, както вас. Като слушат тоя (вероятно има отново предвид Рашков-бел. ред.) как щял да се саморазправя с мен, ей така и те страдат..."

За кредитния рейтинг на България и ваксинационния план

И после Борисов направи плавен преход, за да направи разбор на кредитния рейтинг на България на "Фич". Оказа се обаче, че придружаващият го Кирил Ананиев му е дал информация, която е само на английски. Така първоначалният устрем на лидера на ГЕРБ да разяснява беше посечен, той върна листите на Ананиев и  заръча бившият финансов министър да говори. След това последваха и тълкувания от самия Борисов, който спази традицията още от времето, когато беше премиер, да коментира в неформално среда - примерно на пънче в гората, теми като кредитен рейтинг. Неговото изложение беше синтезирано на фейсбук страницата му така:

"Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди вчера стабилния кредитен рейтинг на България. Това, което няма да прочетете в прессъобщението на Министерството на финансите, е, че стабилността на рейтинга се дължи на доброто състояние на икономиката, което моето правителство остави през месец май. От съобщението на харвардския министър няма да научите и, че "Фич" изразява силни притеснения относно ниската ваксинация срещу COVID-19 в България. Правителството на кандидат президента Радев провали ваксинационния план и поради това България е на последно място по ваксинирани хора в Европа. Това, според "Фич", може да доведе до тежки последици за българската икономика. Оставихме им добре подредена средноевропейска държава, а тези, с които сега Христо Иванов се сдружава, ще я провалят. След година народът ще се осъзнае и пак ще ни повика, за да спасяваме положението. Дано тогава да не е твърде късно!" 

Бойко Рашков: Щурмът на простащината започна

По-късно дойде и реакция от вътрешния министър Бойко Рашков на някои квалификации от бившия премиер, направени по адрес на МВР шефа.

"Щурмът на простащината започна. Много авторитетно и престижно за бивш премиер", каза той пред бТВ.