Как се контролират едни от най-масово използваните съоражения у нас - асансьорите? Отговорът: С рушвети и с фиктивни проверки.

Това показа разследване на Нова тв за дейността на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Нова тв разказа за няколко изолирани случая, но надали проблемите в системата се органичават само до тях.

Първият е на бившия вече инспектор в Габрово Николай Вълчев. Той е бил освободен от работа със закриването на цялото звено в Габрово. Мотивът бил, че там нямало достатъчно много съоражения, които трябва да бъдат контролирани, за да се държи специален щат. 

Вълчев обаче разказва, че е бил уволнен, защото не е искал да рекетира фирми, стопанисващи асансьорите и газовите станции, също подлежащи на метрологичен контрол, в областта. 

Бившият инспектор разказа и за друга ужасяваща практика: "За по 100-150 лева на черно се продават ревизионни дневици, за да може собственикът сам да си попълни, че всичко му е наред".

В допълнение новото ръководство на Агенцията установило, че 80% от командировките на служителите от Великотърновско се осъществяват на територията на Габровска област. Т.е. бившият началник, издал заповедта за закриването на звеното в Габрово поради липсата на съоражения, които трябва да бъдат инспектирани, е издал документ с невярно съдържание.

"Имаме места с по 4-ма инспектори, които явно по цял ден играят белот", констатира се главният секретар на агенцията Валентин Чиликов.

Другият фрапиращ случай е този на също бившия вече благоевградски инспектор, но освободен от настоящото ръководство - Костадин Башов.

Според разследването той е бил освободен, защото правел фиктивни проверки. Проверявал на две места в страната едновременно - хем в Благоевград, Кюстендил и София, хем в Бургас. Срещу пътуванията му били разписвани и изплащани съответните командировъчни. 

Че в действителност Башов не е проверявал поверени му съоражения свидетелства и мъж, пожелал да остане анонимен. По непотвърдена и недоказана информация на телевизията Башов "инспектирал" срещу заплащане, а бизнесмен в Сандански, чрез свързани лица, му е подарил апартамент.

Самият Башов отрече да е правил фиктивни проверки:

"Може да има застъпвания, но няма командировъчно върху командировъчното. Може да се дублират тука, но в отчета не се дублират", твърди той.

Бившият благоевградски инспектор посочи още, че обвиненията по негов адрес идвали от новото ръководство и започнали след като проверил фирма на бащата на новия шеф на Агенцията Стефан Цанков. Родителите на Цанков имали фирми, подлежащи на контрол от сина им, твърди Башов.

В действителност това е било така, но Цанков е попълнил декларацията си за конфликт на интереси, а фирмата на майка му не била действаща към настоящия момент.