Очертаващото се парламентарно мнозинство е обединено около предложенията за закриване на специализираното правосъдие и по този повод днес председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев провидя конспирация.

Според него идеята се появила, след като определени лица, "твърде заможни", станали подсъдими - заяви Ушев в интервю за Нова тв.

"Тези въпроси започнаха да се поставят след прехвърляне на подсъдността за така наречената корупция по високите етажи на властта на Специализирания наказателен съд. И след постъпилите при нас дела с подсъдими лица – твърде заможни, така да кажем. Тогава всъщност се появиха такива идеи за закриването ни", посочи, но без да дава имена - като това на Васил Божков, например - най-богатият "до вчера" българин.

Не стана ясно на каква точно конкретика се базират подозренията на Ушев.

"В контекста на обсъжданата съдебна реформа, която се подготвя, и този законопроект за промени в Закона за съдебната власт, мога да кажа, че той предвижда единствено механичното закриване на специализираните съдилища, на специализираните институции като цяло, без обаче да предвижда заместващ механизъм за борба с корупцията по високите етажи на властта, за разглеждане на делата за организирана престъпност, каквито именно бяха препоръките на Европейската комисия през 2009 и 2010 година", твърди още той, визирайки проекта на "Демократична България", внесен в 45-ото Народно събрание и минал само на първо четене (а изрична препоръка - няма, б.р.).

Ушев заяви още, че в специализираните институции няма нищо извънредно и това е мнението на Конституционния съд. "Но по-важното е, че за десетте години от нашето съществуване, няма нито един съдебен акт, който да е постановен по други мотиви освен чисто юридически и няма нито един съдебен акт, който да е отменен от върховната инстанция на основание, че не сме спазили принципите за обективност и безпристрастност", заяви още шефът на Апелативния специализиран наказателен съд.

"Статистиката е, че около 20% от лицата, които са подсъдими, са оправдани. За какво извънредно правосъдие говорим? По-голямата част от актовете ни преминават успешно инстанционния контрол през ВКС, което говори достатъчно ясно за нашата ефективност", коментира още Ушев.