Не само посетителите, но и портретите носят маски в галерията за съвременно изкуство "Ийзъл енд камъра" (Easel and Camera) в египетската столица Кайро.

Изложбата "Пандемията" на Мохамед Басони не без ирония и закачка ни напомня за дълбочината на промяната, която 2020 година донесе, пише БТА.

В 50 картини и скици артистът изследва маската като израз и символ на обстоятелството, че всички са равни пред страха.

"Сега всички сме еднакви. Целите ни лица под очите са покрити със светлосини, бели или дори цветни парчета от текстил. Ръцете са с ръкавици, а навсякъде има дезинфектанти. Всички изглеждат еднакви без съмнение. И тази тема или образ се превърна в универсален език и в обща универсална религия, която успя да обедини света, докато съществуващите езици и религии не успяха. Сега страхът се превърна в световна религия, а маската е неговата библия", казва Басони.

В третата си самостоятелна изложба художникът "слага" маски на Ангела Меркел, Доналд Тръмп, Владимир Путин, на Сталин и дори Осама бин Ладен. Виждаме как биха изглеждали с маска Ейбрахам Линкълн, Алберт Айнщайн, майка Тереза, Фрида Кало или Пикасо, Мона Лиза и Витрувианския човек на Леонардо да Винчи.

Мохамед Басони прерисува известни картини, както и сцени от емблематични египетски филми, като добавя маски и гумени ръкавици. Не пропуска и себе си - едно от най-големите платна в експозицията е неговият автопортрет.