Интервалът между първата и втората доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" има значение за образуването на антитела, съобщава "Ройтерс".

До този извод са стигнали британски учени. Изследването е ръководено от Оксфордския университет и е проведено сред 503-ма медици. 

По-дългият интервал между дозите увеличава имунния отговор срещу вируса.

След първата доза от този препарат обаче се наблюдава рязък спад на антителата, показва още изследването.

Изследователите са установили, че между 8-ата и 10-ата седмица е най-оптимално да се сложи т. нар. втора игла.

Според експертите 8 седмици интервал между двете дози осигурява по-голяма защита срещу Делта варианта. 

"Осем седмици вероятно е най-добрият вариант от гледна точка на баланса между най-добра защита и по-бързото ваксиниране на колкото се може повече хора", обяснява проф. Сузана Дунахи, която е ръководител на изследването на Оксфордския университет, цитирана от "Блумбърг".

Тези резултати, до които са стигнали учените, могат да помогнат за разработването на ваксинационни стратегии срещу варианта Делта, който намалява ефективността на първата доза от ваксината срещу коронавируса, въпреки че двете дози осигуряват защита срещу него.

Авторите на изследването, ръководено от Оксфордския университет, казват, че при по-дълъг интервал между дозите, неутрализиращите нива на антителата срещу варианта Делта са слабо индуцирани след първата доза и не се запазват по време на интервала преди втората доза.

След двете ваксинационни дози нивата на неутрализиращите антитела са двойно по-високи след по-дълъг интервал между двете дози в сравнение с по-краткия интервал между дозите.

Неутрализиращите антитела се смята, че играят важна роля в имунния отговор срещу коронавируса, но цялата картина не приключва с тях, тъй като участие имат и Т-клетките. Изследването е показало, че нивата на Т-клетките са били 1,6 пъти по-ниски при по-дълъг интервал между дозите в сравнение с интервал от 3-4 седмици между дозите. Резултатите сочат обаче и че при по-дълъг интервал между двете дози сред всички Т-клетки нараства процентът на помощните Т-клетки, които са важни за дълготрайната имунна памет.

Авторите на изследването подчертават, че и двата интервала между дозите водят до силен отговор на антителата и Т-клетките. 

Досега препоръчваният интервал от производителя беше от три седмици.