ДПС трябва да остане извън управлението, ако ще се разчита на покрепа от "Демократична България". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. ДПС е сред поканените от "Има такъв наод" на консултации за бъдещо правителство.

Иванов изтъкна, че е публикуван доклад на държавния департамент за инвестиционния климат.

"Това е доклад, който се чете от цялата инвестиционна общност. Задава тона на това, което България може да получи. В този доклад на 24 места се споменава думата корупция. Това е най-твърдата асоциация с България. Благодарение на ГЕРБ и на ДПС, с решителната роля на ДПС", каза Иванов.

И допълни, че това е изключително тежка присъда.

"Цената на корупцията изобщо не се ограничава от откраднатото. В тази цена се включва пропиляното от неефективност, пропуснатите инвестиции. Младите умове на България, които не инвестират своята енергия и своя интелект тук", каза Иванов.

И разказа за българска IT фирма, която вече има 1 млрд., но не инвестира в България, въпреки че са "впечатляващи патриоти".

"Регистрират своите фирми в Англия, където плащат по-високи данъци, за да избегнат правната несигурност на нашата среда", каза Иванов.

Той се обяви за смело и волево правителство.

"Институциите да не са бухалки, плашила, а нещо, което да привилича. "Демократична България" ще даде своя принос, искаме да видим волево правителство. Да остави ГЕРБ и ДПС настрани от властта. Ще заразим и следващата власт със същия бацил на тежката корупция. И ДПС се снима с Делян Пеевски. Вие водите война с бъдещето на България. Това, освен че е обречено, е изключително опасно. ДПС да остане настрана от управление, ще настояваме. Ако ще се разчита на нашата подкрепа", заяви Иванов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ репликира Иванов.

"Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който чрез медиен и НПО рекет участва във всички три правителства на Борисов, не може да обвинява в корупция опозиционна партия като ДПС, която не е участвала във властта през този период", заяви Карадайъ.