На последната си лятна прескоференция като канцлер Ангела Меркел днес призова германските граждани да се ваксинират срещу COVID-19 и предупреди, че се очаква ново изостряне на пандемията. 

За участие в лятната пресконференция този път се наложи журналистите да участват в лотария, тъй като заради пандемията в залата достъп имаше само всеки трети журналист. 

Въпросите освен присъствено се задаваха и онлайн от онези, които не получиха възможност да дойдат лично. 

Основните теми, които Меркел засегна, бяха пандемията и климатичните промени. Но отговори и на по-общи запитвания като това на вестник „Райнише пост“ дали е съгласна с прякора си „канцлерката на кризите“, тъй като управлението ѝ бе белязано от много сериозни световни преломни моменти.

„Живот без кризи вероятно е по-лесен, но не може да го гарантираме и когато кризите са тук, просто трябва да се справим с тях. Затова и са ни избрали гласоподавателите. Още повече, че всички кризи, коит обелязаха моето управление, не бяха вътрешнополитически, а световни. И финансовата, и климатичната, и пандемията сега – това са кризи, които ние не можем да решим сами, а само с обща помощ. Но от друга страна можем да бъдем и за пример, ако успеем да се справяме в нашата страна добре с тях, така че другите да ни последват“, заяви Меркел.

Тя говори дълго за пандемията и призова за пореден път: „Ваксинирайте се, ваксинирайте се, ваксинирайте се!“ 

„Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-свободни ще бъдем“, заяви Меркел.

Канцлерката предупреди, че се очаква влошаване на ситуацията и посочи стремглаво увеличаващият се брой на новозаразени през последните дни. И онези, които досега се колебаеха, трябва да преосмислят позицията си, каза тя. 

После посочи:

„Всяка ваксина е една малка стъпка към пълна защита на всички ни“.

Меркел помоли и всички, които са убедени в ползата от ваксините да се опитат да убедят в това и хората около себе си. В същото време похвали ваксинационната кампания в Германия. В сравнение с другите държави страната поддържа високо темпо на ваксиниране, заяви тя. 

Меркел засегна и темата с наводненията. Тя помоли за общи усилия на цялата страна, за да се помогне на засегнатите региони да възстановят щетите.

„За отстраняването на всичко причинено от наводненията ще ни е нужна издръжливост. Щетите са много тежки“, предупреди тя.

И призна, че Германия е направила пропуски по отношение на защитата от климатични промени. За съжаление световната цел да намалим затоплянето до 2 градуса по Целзий не бе постигната в Германия в рамките на моето управление, каза тя. Накрая Меркел призова да се ускорят мерките и изрази разочарование от съпротивата срещу тях.