Европейската комисия обяви днес готовност да посредничи между Киев и Москва за удължаване на действащия до 2024 г. договор за пренос на руски газ, предаде БТА. Говорител на комисията съобщи това в отговор на въпроси, свързани с постигнатото между Вашингтон и Берлин споразумение за разширението на газопровода "Северен поток" 2.

ЕК заяви по-рано, че този проект не е от общоевропейски интерес, отбеляза говорителят. Той добави, че за ЕК най-важно остава прилагането на европейските правила за търговията с газ и Германия е обявила, че се съобразява напълно. Приветстваме германските усилия да се следват тясно правилата за свързване на газопреносните мрежи на страни от ЕС с чужди държави, посочи говорителят.

Това, че председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е германска гражданка, не е причина за становището на ЕК, поясни той. Говорителят цитира Фон дер Лайен, според която газопроводите не могат да променят отношението към Русия.

По неговите думи Украйна е сигурна страна за пренос на газ. Говорителят добави, че ЕС помага на Киев за намаляване на зависимостта от изкопаемите горива с преход към чиста енергия. Той отрече изявленията на Берлин, че през бюджета на ЕС Германия ще осигури на Украйна 1,77 милиарда долара за развитие на енергетиката. Бюджетните разходи на ЕС се одобряват от съответните общи институции и държавите не могат сами да се разпореждат с тези средства, поясни говорителят.