Според Световната здравна организация (СЗО) вариантът Делта на коронавируса ще стане доминиращ по света през идните месеци, гласи заглавие на френския в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Вариантът вече е отговорен за три четвърти от новите случаи в множество големи страни. Първоначално открит в Индия, той вече е регистриран в 124 страни и територии, с 13 повече от миналата седмица.

Разпространяват се и откритият във Великобритания вариант Алфа (в 180 страни), южноафриканският вариант Бета (130), както и бразилският - Гама (78 страни). Но СЗО очаква Делта да измести бързо останалите варианти - 75 на сто от новите случаи се дължат на индийския вариант, макар че учените все още не могат да установят причините за по-високата му заразност. В същото време общият брой на случаите за предишната седмица е нараснал с 12 на сто, а броят на починалите достига 57 000 седмично. Това се дължи на няколко фактора - появата на по-заразни варианти, отслабването на здравните мерки, увеличаване на социалните контакти и големия брой неваксинирани.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова всички, които все още не са се ваксинирали, да си запазят час, като заяви необичайно директно, че пандемията вече е проблем само за тези, които все още отказват да се ваксинират, пише в. "Вашингтон пост".

Държавният глава на САЩ направи това изявление в момент, когато броят на заразените и починалите е далеч от най-високите стойности. Но появата на варианта Делта и отказа на част от американското население да се ваксинира доведе до ново нарастване на заразените в някои щати и опасения за рязко увеличение през есента.

Над 97 на сто от приеманите в болница с варианта Делта са неваксинирани, отбелязват здравните власти. Експерти предупреждават, че заради разпространението на вируса носенето на маски може отново да стане задължително.

След седмици предстои началото на учебната година, припомня в. "Вашингтон пост".

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че в Германия се наблюдава обезпокоително увеличаване на случаите на коронавирус и призова хората да се ваксинират, предаде Ройтерс.

"Всички искаме да си върнем нормалността. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-свободни ще бъдем", каза пред репортери канцлерката.

"Имаме експоненциално нарастване на броя на новите случаи и според мен тази динамика е тревожеща. Всяка ваксинация е от значение. Всяка ваксинация е една крачка, една малка крачка към връщането към нормалността за всички", заяви на пресконференция в Берлин Меркел, цитирана от Франс прес.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпи протестиращи срещу ваксинациите срещу коронавирус в Атина в сряда, предаде Ройтерс.

Около 1500 души взеха участие в протеста пред парламента, втория за седмицата срещу гръцката кампания за имунизация срещу COVID-19. Митинг миналата сряда събра над 5000 души, някои от които развяваха гръцки знамена и дървени кръстове.

Протестите бяха предизвикани от правителствено решение за задължителната ваксинация на здравните работници и персонала на старческите домове.

Правителството предлага други групи, като например учителите, да бъдат задължително ваксинирани през есента.

Инфекциите в Гърция нарастват през последните седмици, а властите съобщиха за почти 3000 нови случая в сряда, като общият брой от началото на пандемията достигна 463 473 души. Над 12 800 души в страната са починали от COVID-19.

Стотици французи протестираха вчера в Париж срещу въвеждането на санитарни пропуски за посещение на публични места и събития. Пропуските ще се издават на хора, които доказано имат имунитет след преболедуване на COVID-19 или ваксинация. 

В този контекст през следващите две седмици ще бъдат на разположение пет милиона назначения за ваксина, за да се ускори темпът на ваксинация, предаде агенция Синхуа. Правителството цели 50 милиона първи дози ваксини до края на август спрямо първоначалната цел от 40 милиона ижекции, която ще бъде постигната по-късно този месец, каза министър-председателят Жан Кастекс.

Въпреки критиците и уличните протести срещу здравния пропуск, френските законодатели започнаха в сряда следобед да обсъждат нов санитарен законопроект на правителството, който включва и задължение за 10-дневна изолация за хора, които са с положителен тест за COVID-19.

Всеки нарушител, който откаже да спазва правилата за здравна карта, рискува да бъде глобен до 1 500 евро (близо 3 000 лева), докато юридическо лице трябва да плати 7500 евро (близо 15 000 лева) при първото нарушение.

При третото нарушение може да се стигне до една година затвор и глоба от 9 000 евро (около 18 000 лева) за физическо лице, и една година затвор и 45 000 евро (почти 90 000 лева) за юридическо лице.

След гласуване в Националното събрание законопроектът ще бъде предаден на Сената за обсъждане в четвъртък и се очаква да бъде одобрен през уикенда.