Най-голямото наводнение в централната китайска провинция Хънан от 1000 години насам взе живота на поне 12 души, а около 100 000 бяха евакуирани и настанени във временни жилища, предаде "Гардиън".

Това се случва в столицата на провинцията Джънджоу, където в рамките на едно денонощие се изсипа количество дъжд, равняващо се на 60 % от средногодишните валежи, по данни на местните метеорологичните служби.

Валежите наводниха метрото, срутиха пътища и предизвикаха спиране на входящите полети. В социалните медии се появиха видеозаписи, които показват щетите на наводнението - как стотици автомобили плават по главните улици и как тълпи от хора, образуващи човешки вериги, се опитват да се спасяват като се катерят по наводнени сгради.

В метрото, където най-вероятно са много от потвърдените смъртни случаи, водата във вагоните стига до кръста. В един клип, заснет на една от станциите в Джънджоу, се виждат поне пет безжизнени тела, носещи се по водата.

Очаква се броят на жертвите да нарасне. 

Но големият проблем пред Джънджоу тепърва предстои - според местните власти има "голям риск" от разрушаване на близкия язовир и именно това е наложило масовата евакуация.

Силният дъжд в Хънан започна на 17 юли. Във вторник метеорологичните агенции издадоха най-високото ниво на предупреждение за провинцията, а китайските метеорологични прогнози очакваха допълнителни проливни валежи.

Провинция Хънан е сред най-гъсто населените провинции на Китай - там живеят 94 милиона души.

Кадри в социалните медии на Китай показват, че световноизвестният храм Шаолин, както и други културни обекти, са силно засегнати.