Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-голямото наводнение в централната китайска провинция Хънан от 1000 години насам взе живота на поне 12 души, а около 100 000 бяха евакуирани и настанени във временни жилища, предаде "Гардиън".

Това се случва в столицата на провинцията Джънджоу, където в рамките на едно денонощие се изсипа количество дъжд, равняващо се на 60 % от средногодишните валежи, по данни на местните метеорологичните служби.

Валежите наводниха метрото, срутиха пътища и предизвикаха спиране на входящите полети. В социалните медии се появиха видеозаписи, които показват щетите на наводнението - как стотици автомобили плават по главните улици и как тълпи от хора, образуващи човешки вериги, се опитват да се спасяват като се катерят по наводнени сгради.

В метрото, където най-вероятно са много от потвърдените смъртни случаи, водата във вагоните стига до кръста. В един клип, заснет на една от станциите в Джънджоу, се виждат поне пет безжизнени тела, носещи се по водата.

Очаква се броят на жертвите да нарасне. 

Но големият проблем пред Джънджоу тепърва предстои - според местните власти има "голям риск" от разрушаване на близкия язовир и именно това е наложило масовата евакуация.

Силният дъжд в Хънан започна на 17 юли. Във вторник метеорологичните агенции издадоха най-високото ниво на предупреждение за провинцията, а китайските метеорологични прогнози очакваха допълнителни проливни валежи.

Провинция Хънан е сред най-гъсто населените провинции на Китай - там живеят 94 милиона души.

Кадри в социалните медии на Китай показват, че световноизвестният храм Шаолин, както и други културни обекти, са силно засегнати. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.