Бившият съветник на британския премиер Борис Джонсън Доминик Къмингс отправи ново обвинение срещу него, твърдейки, че той се въздържал известно време да разпореди втори локдаун с цел ограничаване на разпространението на новия коронавирус, тъй като умирали хора над 80-годишна възраст, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След като дълго време хулеше Джонсън в блога си, в Туитър и по време на седемчасово изслушване пред парламентарна комисия преди два месеца, Къмингс, напуснал "Даунинг стрийт" 10 миналата есен в контекста на вътрешни борби, даде обширно интервю на Би Би Си, което бе излъчено снощи.

В откъс от текста, публикуван предварително, той твърди, че миналата есен Джонсън застанал срещу мнението на учени и на лейбъристката опозиция, според които трябвало да наложи втори локдаун, защото смятал, че "локдауните не действат" и че "всички, които умират, са най-вече хора над 80-те и не можем да убием икономиката, само защото умират над 80-годишни хора".

Бившият съветник цитира постове на премиера в УотсАп, в които последният твърдял, че средната възраст на жертвите на КОВИД - "82-81 години за мъжете, 85 години за жените", е "над очакваната продължителност на живота".

В крайна сметка Борис Джонсън въведе през ноември втори локдаун с продължителност един месец, после трети през януари, траял няколко месеца, заради експлозивен ръст на заразените с варианта Алфа. Основната част от последните рестрикции бе вдигната вчера в Англия, включително задължителното носене на маска.

Според Къмингс на 18 март 2020 г. - пет дни преди първия локдаун, - Джонсън се канел да посети кралица Елизабет Втора, както всяка седмица, докато правителството препоръчвало да се избягват контакти с възрастни хора.

"Казах му: "Има хора в този офис, които се изолират, вие може да сте хванали коронавируса, аз може да съм хванал коронавируса, вие не можете да идете при кралицата", твърди Доминик Къмингс. "Казах му: "Ако я заразите с коронавируса и тя умре, какво си . . . не можете да го направите, не можете да поемете този риск, това е пълна лудост", разказва той и уточнява, че Джонсън все пак осъзнал как стоят нещата и се отказал.

От "Даунинг стрийт" 10 отрекоха пред Би Би Си да се е разиграла подобна сцена и заявиха, че "от началото на пандемията премиерът е вземал необходимите мерки, за да бъде защитен животът на хора", като "е търсел опора в най-добрите научни мнения".

С над 128 700 смъртни случая, свързни с коронавируса, Обединеното кралство е сред най-силно засегнатите от пандемията европейски страни.