България се нуждае не толкова от идеологически чисто правителство, а от правителство с парламентарна подкрепа, което да направи определени промени. Това каза пред БНТ Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Атанасов припомни, че правителство може да се избере и с по-мало от 121 народни представители.

"Не давам такива идеи. Народните представители да бъдат със собствена воля и тези, които смятат, че България има нужда от правителство на промените нека да го подкрепят. Не смятам, че нито БСП, нито ДПС трябва да молим", каза Атанасов.

Той коментира действията на служебните минситри Бойко Рашков и Янаки Стоилов, благодарение на които във Висшия съдебен съвет е внесено искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

"Те са пряко свързани с левицата. Осъществиха акт, който абсолютно импонира на нашето основно искане. Трябва да се преценяват личните качества на хората", коментира Атанасов.

Според него хората искат отстраняване на ГЕРБ, но и създаване на правителство на промените.

"Политиците да проявят своите умения и да създадат мнозинство. В "Демократична България" сме готови", каза Атанасов.

И допълни, че "Има такъв народ", които са първа политическа сила, трябва да потърсят подкрепа от останалите политически сили.

"Не претендираме за позиции и постове. За нас са важни политиките. На първо място искаме да се създаде правителство, което реално ще отстрани Борисовата държава от власт. Борисов загуби последните избори, но не е загубил лостовете в държавта. Да не се допуска задкулисно влияние на ДПС", каза още Атанасов. 

Той призова "Има такъв народ" да прочетат приоритетите на "Демократична България", ако разчитат на подкрепа. И изтъкна, че първата обща позиция на тази коалиция е лустрацията, а в предложението за кабинет на "Има такъв народ" е имало двама души, свързани с ДС.

Атанасов каза още, че темата за главния прокурор и радикална съдебна реформа за "Демократична България" е пред скоби и с нея няма да се допусне компромис.

"Затова се необходими преговори. Да отделим спорното от безспорното", каза Атанасов.

Според него чрез разговори трябва да се постигне съгласие, което да се официализира в някакъв тип споразумение. Атанасов повтори, че неговата формация няма претенции за постове.

"Можем обаче да не се съгласим с определени предложения. Не можем да напраивм копрмис с лустрацията. Бихме обсъждали персонаен състав, имат ли качества. Изключително важно е да се възстанови парламентарната република. Парламентът прозрачно трябва да търси решение", каза Атанасов.

Той се изказа ласкаво за служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, които "провеждат политики, свързани с нашите пиритети".

"Демократична България" разполага с кадрови потенциал. Това отговори Атанасов на въпрос дали формацията ще се опита да реализира третия мандат, ако той й бъде връчен от президента.

"Изключитлено образовани  авторитетни хора, биха били полезни за България. Ако президентът ни предложи, ние ще приемем и ще търсим мнозинство, за да го реализираме. Няма да е лесна заача. Ще трябва да търсим подкрепа от тези, с които не сме се разбрали преди това. Има голяма вероятност да бъде реализиран първия мандат", коментира Атанасов.