Курт Вестергор, датски карикатурист, чиято карикатура на пророка Мохамед възмути много мюсюлмани по целия свят, почина на 86-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Той е починал след продължително боледуване, съобщи семейството му пред вестник „Берлингске“ в неделя.

Вестергор е карикатурист на консервативния вестник "Иландс постен" от началото на 80-те години.

Той стана световно известен през 2005 г. с противоречивия си образ на пророка Мохамед във вестника.

Той стоеше зад най-противоречивата една от 12-те карикатури, публикувани от вестника, за да подчертае въпроса за автоцензурата и критиката на исляма. На нея се виждаше пророкът с чалма във формата на бомба.

Изображенията на пророка Мохамед са табу в ислямската традиция и много мюсюлмани смятат карикатурите за изключително и умишлено обидни.

Карикатурите доведоха до протести в Дания и в мюсюлманския свят. Датските посолства бяха атакувани и десетки загинаха в последвалите размирици.

Публикуването на карикатурите остави трайно наследство. През 2015 г. 12 души бяха убити при нападение от ислямистки бойци срещу офисите на френското сатирично списание "Шарли ебдо", което публикува карикатурите.

Вестергор също получи няколко смъртни заплахи и беше обект на опити за убийство. Първо се скри, но след това реши да живее открито в силно укрепен дом.

През 2008 г. датските власти обвиниха трима души, че са планирали убийството на Вестергор. Две години по-късно те хванаха мъж, въоръжен с нож, да нахлува в дома му. По-късно заловеният беше осъден за опит за убийство и тероризъм и беше затворен за девет години.

В по-късните си години Вестергор трябваше да живее с бодигард на тайни адреси.

Говорейки пред агенция Ройтерс през 2008 г. той каза, че не съжалява за рисунките си.