В България все още е доминиращ британският вариант (известен вече и като Алфа вариант) на коронавируса. Делта все още набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на Делта варианта.

За това предупреди по БНТ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"При насочени изследвания, които прави Националният център, Делта се среща в една трета от случаите", обясни тя. Но уточни, че това не е извадка за цялата страна.

Проф. Христова добави, че според резултати от най-новите изследвания, при заразяване с Делта вирусният товар в горните дихателни пътища е с пъти по-висок. А това води до други последици.

"Болните по-рано започват да предават вируса, т. е. още преди те самите да са осъзнали, че са заразени. И отделно: предава се 50 -60% по-лесно от Алфа варианта, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава вариантът "Делта", обобщи директорката на НЦЗПБ.

Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване, то протича леко.

"С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастната група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази", допълни тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план.

"На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония", обясни още проф. Христова.