Да има нова клинична пътека, която да е за лечение на усложнения след изкаран COVID.

Това е ново искане на медиците от "Пирогов", които и днес излязоха на протест. 

Досега исканията им са за оставка на здравния министър в служебния кабинет Стойчо Кацаров, като и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Протестиращите от "Пирогов" и смененият директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов от една страна и здравният министър, от друга през изминалата седмица са в постоянна задочна размяна на реплики и "изясняване" на обстоятелства около повторната хоспитализация на Кацаров. Според него тя е станала без негово знание, той не е бил на лечение в болницата тогава и това е полагащ му се контролен преглед след като е лежал с COVID като той я даде за пример за фалшива хоспитализация. От другата страна контрират, че той е подписал всички документи, необходими за прием на пациент.

Преди това НЗОК излезе с доклад за установени нарушения в болницата, а медиците на спешната болница, която поемаше голяма част от тежестта по време на пиковета на коронакризата, се засегнаха, че ги обвинявали, че са крадци. Така се стигна и до искане за оставка на Салчев. От Касата в своя позиция изразиха учудване как се иска оставка за това, че някой си изпълнява служебните задължения.  

Началникът на отделението по гастроентерология д-р Камен Данов обясни в понеделник пред БНТ, че настояват за подобна клинична пътека.

На въпрос дали последното им искане е свързано с неяснотите около повторната хоспитализация на министъра, който е лекуван по клинична пътека за цироза, Данов обясни:

 "Това решение го взехме, защото пациентите имат нужда. Дали е лежал, или не е лежал, просто нивото там стана вече толкова махленско, на ниво кръчма или нещо такова. Всички колеги са безумно обидени".

По думите му това е атака срещу цялото съсловие и срещу "Пирогов".

"Ненормално е, министър на такова ниво, да се вадят документи, подписът бил мой, не бил мой, лежал съм, идвал съм, дойдох, седях малко, ма си тръгнах, после пак дойдох. Фактът е, че човекът е дошъл, чекирал се е, после, след като е изписан, пак се е чекирал. Всички колеги казват, че са го виждали. Това, че не е спал тук, значи е нарушил вътрешния ред, като е напуснал без разрешение", добави д-р Данов по казуса "Кацаров".

Той добави как по време на пиковете на COVID на минута са отивали по 800-900 литра кислород на минута.

"И после да се каже, че едва ли не, не сме работили...Министърът, както казва, че не вярва в COVID, може да каже, че не вярва в травматизма", продължи д-р Данов, който повтори неколкократно колко обидени са работещите в "Пирогов".

Протестиращите медици блокираха за кратко булевард „Цар Борис III“.

Лекарите от Клиниката по вътрешни болести на „Пирогов“ заплашват да напуснат здравното заведение в знак на протест. Те настояват Здравната каса да изчисти името на спешната болница, информира и БНР.