Бългрия е на последно място в Европейския съюз по дял на ваксиираните срещу коронавирус, но се очертава да изхвърля хиляди дози ваксини, чийто срок на годност изтича.

В такъв риск са поне 17 000 дози от препарата на „АстраЗенека“, каза днес пред бТВ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

„Поради намаления интерес и увеличението на доставките през последните месеци се стига до тази ситуация", каза той.

От началото на пандемията страната ни е внесла 4,8 милиона дози ваксини, от които на разположение в момента са 2,8 милиона дози. Поставени са над 1,9 милиона дози спорад стастиката, публикувана всекидневно на Единния информационен портал.

 
В последните седмици интересът към ваксинацията намалява, каза Кирилов. Затова в опасност да бъдат изхвърлени са 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“, чийто срок на годност изтича на след десет дни, посочи той.
 
По думите му агенцията очаква 2 000 - 3 000 от тези дози да бъдат поставени до края на месеца, което означава че оставащите 17 000 - 18 000 може да се наложи да бъдат изхвърлени, ако не се намери чуждестранен потребител за тях.
 
 
Сред страните, на които България е готова да окаже помощ с коронавирусни ваксини са Северна Македония и Босна и Херцеговина.
 
Сроковете на годност на останалите ваксини започват за изтичат през август и септември, каза Кирилов.