Люис Хамилтън спечели трудна победа в Гран При на Великобритания във Формула 1 пред над 140 хиляди зрители на пистата "Силвърстоун". Така световният шампион прекъсна серията от успехи на "Ред Бул" и Макс Верстапен този сезон.

Това е победа №99 за Хамилтън и осма за него на домашната му писта.

Още в първата обиколка Люис и потеглилият от първа позиция Верстапен се сблъскаха в един от завоите. Нидерландецът излетя от трасето и се удари с много висока скорост с предпазните гуми. Той излезе от болида и имаше леки физически проблеми, бе откаран в болница, но е невредим.

Състезанието бе спряно и рестартирано. Хамилтън понесе наказание от 10 секунди, наложени при влизане в бокса. А при подновяването на напреварата той загуби дуела с Шарл Льоклер ("Ферари"), който поведе убедително.

В крайна сметка Хамилтън успя да го изпревари две обиколки преди края и така английските спортни фенове се зарадваха седмица, след като националният им тим загуби от Италия на финала на Евро 2020.

Дълго ще се коментира инцидентът между Люис и Макс - двете страни имат собствена теория, кой, как и в каква позиция е бил при инцидента в завоя. Както и за 10-секундното наказание при влизане за смяна на гуми в бокса.

Том Круз бе на състезанието.

 

След това британецът излезе пети, но все пак си проправи път към върха. Трети на подиума се качи Валтери Ботас ("Мерцедес"), пропуснал съотборника си малко преди края.

Четвъртото място е за Ландо Норис ("Макларън"), петото за Даниел Рикардо ("Макларън"), а шестото за Карлос Сайнц ("Ферари"). На 1 август е Гран При на Унгария.

В генералното класиране на пилотите авансът на Верстапен пред Хамилтън вече е само осем точки.

В събота за първи път в историята на Формула 1 имаше спринт за определяне на стартовата решетка, вместо обичайната квалификация. Тогава нидерландецът бе по-бърз от своя опонент за титлата, а трети се нареди Ботас.