Служители на американската компания Apple заплашват с напускане, ако компанията не отстъпи пред строгия си модел за хибридна работа след пандемията, съобщи Apple Insider.

По план от септември Apple иска да върне повечето хора в офиса - три дни от работната седмица. 

Група служители обаче твърдят, че искат по-гъвкава програма за дистанционна работа, особено за хората с увреждания. Според тях работата от вкъщи води до повече разнообразие и задържане на новите работници, скъсва досегашните комуникационни бариери, позволява по-добър баланс между работата и живота, и намалява разпространението на патогени.

Тяхното искане е било моментално отхвърлено. Apple позволява на хора с увреждания да работят от вкъщи, но само ако предоставят медицински документи, нещо, което много хора се притесняват да направят.

"Ние вярваме, че колаборацията лице в лице е ключова за нашата култура и нашето бъдеще", отбелязват от компанията в позиция.

И допълват, че всички "невероятни" продукти на Apple, пуснати в последната година, са резултат на години работа на живо.

Тази философия на компанията е наследство от покойния Стийв Джобс, който даже помага в проектирането на основната сграда в Apple Park, която на практика е голям пръстен, позволяващ постоянна лесна комуникация между различни работници.

В добавка компанията направи голямо разширение на офисите си и на практика превърна централата в малък град точно преди пандемията.

Налице е и реалността в САЩ, където разстоянията са големи и пътуването до работа може да отнеме по 2-3 часа сутрин и вечер на много работници.