Европейската прокуратура започна разследване срещу четирима хърватски граждани за корупция, както и злоупотреба с власт.

Това съобщиха от институцията.

Разследването започнало в резултат на следствени действия, предприети въз основа на жалба, подадена от Службата за борба с корупцията и организираната престъпност към националната полиция в Хърватия.

Има сериозни основания да се предполага, че първият обвиняем (Винко Гъргич – б.р.), който е кмет на град Нова Градишка, поискал от втория обвиняем – шеф на строителна компания, подкуп в замяна на манипулиране на процедура по възлагането на обществена поръчка за 562 000 евро. Тя била съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС.

Съществуват подозрения, че третият и четвъртият обвиняеми подправили техническите изисквания на търга и създали точкова система за оценка на кандидатурите. Тя дала предимство на компанията, управлявана от втория обвиняем. Той получил договора от кмета на Нова Градишка. В резултат възможните нанесени щети на града възлизат на близо 12 000 евро. Кохезионният фонд на ЕС бил ощетен с най-малко 57 000 евро.

Предвид факта, че първият обвиняем освен кмет на Нова Градишка е и депутат и в това качество има имунитет, парламентът в Загреб дал одобрение за откриване на наказателно производство срещу него. Това станало по искане на главния прокурор на ЕС (Лаура Кодруца Кьовеши – б.р.).

Вдигането на имунитета на този етап от процедурата цели най-вече одобряване на откриване на наказателно производство, като изцяло бива зачитан принципът на презумпцията за невинност.