България все още не е въвела отчетност, в това число наказателна отговорност за главния прокурор. Това е едно от изискванията на доклада на Европейската комисия от 2019 г по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за страната ни.

Така отговори на въпрос на евродепутатката Елена Йончева от групата на социалистите Жулиен Муние от отдел „Граждани, равноправие, демокрация и върховенство на закона“ в ЕК.

Той бе поканен на дебат в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, посветен на тазгодишния мониторингов доклад за Румъния.

„Българските власти знаят за този ангажимент. Необходимо е да се обмисли и решението на Конституционния съд. То трябва да бъде анализирано. Продължаваме да следим ситуацията с българските власти“, каза още Муние.

Йончева припомни, че КС отхвърли въвеждането на т.нар. надглавен прокурор с последните изменения в Закона за съдебната власт.

Докладът от 2019 г. бе последният за България. Но не и за Румъния. Въпреки това мониторингът над страната ни все още съществува. За окончателното му сваляне е необходимо решение на Съвета на ЕС.

Муние изтъкна, че страната ни е изпълнила голяма част от препоръките в доклад.

Представителят на Комисията допълни, че ще има повече подробности за страната ни в докладите за върховенството на закона в страните членки, които трябва да бъдат огласени на 20 юли.

Подробностите са за съдебната власт, борбата с корупцията, плурализма на медиите и др.