Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 12 юли започна поставянето на новите екостикери при извършване на задължитения годишен технически преглед (ГТП), а новите правила влизат от 1 януари 2022 г. Според тях най-замърсяващите автомобили няма да бъдат допускани в т.нар. нискоемисионни зони в центровете на градовете, ако кметът на съответното населено място прецени. Промените бяха направени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Рестрикцията обаче вероятно ще важи само за дни, в които има силно замърсяване на въздуха, поне в началото. 

Както вече стана ясно, автомобилите ще бъдат разделени в екокатегории от 1 до 5 според замърсяването, типа гориво, годината на производство. Най-висшата степен е петицата (виж по-долу как ще се определят).

Оказа се, че столицата София вече е готова с два варианта на рестриктивни зони.

Първият е в идеалния център, на практика в рамките на столичната Синя зона - между бyлeвapдитe "Cливницa", "Bacил Лeвcĸи", "Πaтpиapx Eвтимий", "Cĸoбeлeв" и yл. "Oпълчeнcĸa".

Bтopият вapиaнт oбxвaщa пo-гoлямa чacт - мeждy бyлeвapдитe "Cливницa", "Д. Hиĸoлaeв", "Cитняĸoвo", "Явopoв", "Baпцapoв", "Чepни вpъx", "X. Ибceн", "Π. Toдopoв", "Гeшoв" и "K. Beличĸoв".

И в двата случая колите ще бъдат проверявани с контролни камери. Това ще става благодарение на допълнителните чипове в новите стикери. Те ще са като носител на ДНК-то на автомобила - в тях ще е закодирана информацията за това какви са марката, моделът, регистрационният номер, номерът на шасито и показателят на километража. Разбира се, там ще бъде отбелязана и екокатегорията на автомобила. 

Общината вече е готова с част от нужната инфраструктура - камерите.

Работи се и върху онлайн платформа, чрез която гражданите да бъдат информирани дали им е наложена конкретна забрана. Засега не е ясно дали забраните ще важат само в дните с превишения на замърсяването, или например - през целия зимен отоплителен период.

В коя категория влиза моят автомобил?

Ограничения ще има само за най-замърсяващите автомобили - тези без еврокатегория или с Евро 1 и 2.

Освен по еврокатегория, автомобилите ще бъдат разделяни и по измерените по време на ГТП вредни емисии. 

Групите са пет, като в най-висшата влизат електромобилите и автомобили с водородна горивна клетка (макар да не се споменава в наредбата - най-вероятно и хибридите, които на практика в града се движат на ток, б.р.)

Отделни са критериите - за бензинови и дизелови автомобили.

Бензинови коли
Дизелови коли

Най-вероятно новите годишни технически прегледи ще бъдат малко по-скъпи - с около 20 лв. Но ако автомобилът е преминал ГТП преди 12 юли, не е нужно да го преминава отново, преди да е изтекъл срокът. Ако обаче съответната община въведе рестрикцията преди да е дошло отново време за техническия преглед, то автомобилът ще трябва да отиде до пункт, за да му бъде направено замерване и да му издаден стикер. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.