"Изчезнали" ли са секции в чужбина над 36 часа след предсрочния парламентарен вот в неделя? Бавят ли се заради това окончателните резултати? Къса ли се връзката с Централната избирателна комисия и има ли проблем с указанията, дадени от нея, към СИК зад граница?

Тези въпроси изплуваха заради покрай някои от секциите на Острова.

Вчера говорителката на ЦИК Росица Матева спомена секция в Лондон, с която е загубена връзка и още се чакат резултати. Но има подобни казуси с още секции в британската столица и другаде, съобщи кореспондентката на Нова ТВ в Англия Павлина Трифонова тази сутрин.

"Разговарях с десетина изборни доброволци, които ми споделиха, че въпросната секция в Западен Лондон е получила контролна разписка. Това означава, че нейните документи и отчети се намират в ЦИК. Има друга секция, в Лутън и не е получила контролна разписка, и след като е чакала 25-26 часа в секцията, просто са направили протокол, че са в невъзможност да останат на това място ", заяви тя.

Алтернативата е била собственикът на мястото да извика английската полиция и да бъдат изхвърлени от секцията. 

В нощта срещу понеделник от ЦИК не са отговаряли на нито един от посочените 15 телефони, твърдят от въпросната секция.

"Няма изчезнала секция. Има несвършена работа от ЦИК. Председателят и секретарят на секцията са чакали до сутринта. Нямаме информация защо се бавят документите при положение, че гласуването беше машинно. Няма кой да стои и да чака ЦИК почти 30 часа", коментира Цанка Петрова, членка на СИК - Илинг, Лондон.

Има подобни случаи и от Германия и Полша, добави Трифонова. Трябва ЦИК да разясни как е изгубена връзката и дали става въпрос за комуникационен проблем.

бТВ пък съобщи, че секция 431 е била лесна за откриване. Оттам са получили разписката си след дълго чакане и са се стреснали, когато чули, че ЦИК ги издирва.

Основно притеснение на секционните комисии е предупреждението от ЦИК, че ако напуснат секцията преди получаване на разписка, това може да доведе до касиране на вота. Доброволците организират петиция за електронно дистанционно гласуване, за да бъде решен този проблем.

ЦИК: Имаше забавяния с някои секции вчера

Предаването на протоколите от гласуването в чужбина е било предизвикателство за всички по веригата, коментира пред Клуб Z говорителката на ЦИК Росица Матева.

Всички документи минават през ДАНС, после трябва да се одобрят от ЦИК, да се върнат за поправки или добавки, когато е нужно, минавайки отново през ДАНС. Налагало се е да се помага и обяснява на някои СИК-ове как да качат файловете стъпка по стъпка, разясни тя.

"Не искам да звучи, че секционните комисии са се забавили или ние, процесът е дву-, три-, четиристранен. Имаше такива, които не бяха изпратили изобщо документи."

Тя обаче твърди, че ЦИК са отговаряли на всички телефони и по-често те са търсели секционните комисии. Всички са намерени, твърди тя, включително секцията в Лутън, която отдавна е получила разписка и е освободена.

По отношение на секциите, Матева уточни, че със секция 431 не е имало проблем, а тя вчера е споменала за затруднения със секция 481.

На въпроса дали да очакваме 100% протоколи днес, тя отговори:

"Сигурно няма да стане днес, защото се прави повторно въвеждане. Това е, за да се отстранят несъответствия, които сега са по-малко. Чакаме два от РИК-овете, РИК Шумен пръв приключи преди 2 ч през нощта на изборния ден, а ще дойдат днес следобяд."

Тази внимателна проверка е особена важна сега, защото вотът може да се реши от много малко гласове - първата и втората партия за момента ги делят 6000 гласа.