"Дори при всякакви безобразия няма да ги касираме".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов малко след като упражни правото си на глас. Така той отговори на въпрос дали е възможно ГЕРБ да поиска касиране на вота.

"Да покажат докрай истинските си мутренски номера и съдържание. Ние останахме единствените демократи".

Това каза Борисов, като думите му бяха насочени най-вече към служебното правителство. Лидерът на ГЕРБ нарече ЦИК "мързеливци", защото според него са започнали да работят в 9.00 ч., докато секционните комисии работят от 7.00 ч.

"Гласувах за единствената демократична партия. Това, което доживя Европа - да види избори по венецуелски, по мадурски. Тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века.

Влизат специалисти, пипат машините, никой не ги знае какви са. От Бурса ни се обаждат, от Одрин. Хаосът, който създадоха, е видим.

С часове висят хората по опашките. ЦИК спи, в 9.00 им е първото заседанияе. Хиляди жалби, спрени машини, няма хартия, няма нищо", каза още Борисов.

И допълни:

"Тяхната цел е да провалят изборите, за тях демокрацията е лошо нещо. За тях е Бойко Рашков да кърка пред президентсвото и да викат, това е демокрацията.

Много чакам да излязат резултатите от изборите, да видим какво са правили в циганските махали другите партии.

Аз съм благодарен на Господа, че ни оставиха живи. Как не ни затвориха, не ни убиха. Това се деветосептемврийци, те са правили лагери, те са давали хората на прасетата, същите тези".

На въпрос кого би подкрепил ГЕРБ за бъдещо правителство Борисов отговори:

"Никой не им знае сценария. Нека да не впрягаме каруцата пред коня".

Въпросът обаче бе повторен настойчиво и Борисов заяви:

 "ГЕРБ съм подкрепил, кого да подкрепя, Мутрите си направиха партия".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че днес е денят България да обърне нова страница.

"Гласувах за това да обърнем нова страница, България да продължи към една наистина дълбока и същностна промяна и модернизация", заяви Иванов.

В отговор на въпрос Христо Иванов заяви, че очаква изненадващи резултати за “Демократична България” и призова хората да излязат и да гласуват, за да не оставят на други да решават тяхното бъдеще.

"Не забравяйте, че днес е денят да обърнем страницата. Още повече, че “Демократична България” е на втора страница на бюлетината. България има нужда от дълбока трансформация, за да реализира своя потенциал. Мисля, че всички хора искат това и аз го видях, обикаляйки страната. Изключително съм оптимистичен просто трябва да си свършим работата", каза още Христо Иванов.

Той изтъкна, че не просто очаква честни избори, а коалицията прави всичко възможно за осъществяването им. Допълни, че ще работи за съставянето на кабинет на промяната.

"Не какъв да е кабинет, а кабинет на дълбоката трансформация, от която България има нужда", допълни Иванов.

Той определи процеса по гласуване с машини като абсолютно безпроблемен.

"Всички опити да се внуши страх и да се създаде хаос са неоправдани. Изборният процес върви добре. Вярно е, че има ново средство, чрез което гласуваме, но трябва да му инвестираме доверие. Призовавам това нещо да се случи. Днес е денят, утре няма да може”, заяви Христо Иванов.

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов призова да се гласува за бъдещето.

"Това, което се случва днес – изборите трябва да бъдат много по-честни от последния парламентарен избор, който направихме на 4 април. Вярвам, че правилата ще бъдат еднакви за всички и по този начин ще чуем реалния глас на българското общество и реалната представителност, която трябва да има в българския парламент", заяви Цветанов.

На въпрос каква ще бъде България след изборите Цветанов изрази предположение, че ще се запази политическата конфронтация, но смята, че "чрез конфронтация, няма бъдеще".

"Бъдеще ще има, само когато се намерят важните и точни послания за политическите решения, които могат да обединят нацията", каза Цветанов.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че е гласувала за промяната, за обикновените хора и за това техните проблеми да бъдат решавани веднага.

"Политическата класа се занимава със себе си. Време е дневният ред на обикновените хора да бъде изведен напред. По-високи доходи за работещите, преизчисляване на пенсиите, финансова подкрепа за малкия бизнес, за родителите след кризата. Време е за промяна, която да започне буквално от утре. Да спрем рекета, корупцията. Парите да стигат до обикновените хора, до бизнеса, а не само до приятелския кръг", каза Манолова.

 

Тя призова гражданите да гласуват.

"Днес е решаващият ден, днес е денят, в който всичко зависи от вашия глас. Гласувайте за мнозинство на почтените, за мнозинство на промяната. За управление, което да се заеме с проблемите на обикновения човек, за да има промяна", каза още тя.

Според нея утре ще бъде различно и България ще бъде друга.

"Гласувайте за друга България, в която е преодолян застоят и ускорено се развива икономиката. Гласувайте за себе си, за обикновените хора на България", призова Мая Манолова.

Според нея ще има мнозинство на промяната в следващия парламент и тя очаква, че ще има правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че е гласувала за промяната.

"Гласувах промяната да продължи. Да бъде сигурна и необратима. За правова държава, която се управлява от официални институции, не от скрити кръгове. За образовани деца, здрава нация. За стабилна икономика, работни места, високи доходи и пенсии. За чист въздух, чиста земя и вода. И за независима и суверенна България. Гласувах с машина, много е лесно", каза Нинова.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не направи никакъв коментар, след като упражни правото си на глас.