Започна гласуването на предсрочните парламентарни избори в Молдова, които се очаква да доведат до засилване на позициите на проевропейската президентка Мая Санду, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Миналата година Санду спечели голяма победа на президентските избори срещу проруски настроения си предшественик Игор Додон. Сега тя има нужда да получи контрол над парламента, за да приложи обещаната от нея политика, започвайки от борбата с повсеместната корупция в малката страна, намираща се между Украйна и Русия.

Досега парламентът беше контролиран от партията на Додон, което връзваше ръцете на бившата икономистка от Световната банка. От шест месеца тя не успяваше да състави желаното от нея правителство, нито да прокара политиката си в парламента. След дълга борба с депутатите президентката успя в края на април да разпусне законодателния орган и да насрочи предсрочни избори.

Според последните допитвания се очаква Партията на действието и на солидарността на Санду да получи между 35 и 37 процента от гласовете в самата Молдова и още между 10 и 15 на сто от гласовете на молдовците в чужбина. В досегашния парламент формацията бе втора след социалистите.