На хората, които не са ваксинирали срещу COVID-19, не трябва да се позволява да пътуват или да участват в други дейности, заяви Петер Хайнц, председател на асоциация на лекарите в германската провинция Райнланд-Пфалц, цитиран от ДПА, предаде БТА.

"Не трябва да се позволява на неваксинираните да свалят маските си. Не трябва да могат да ходят на стадиони или в плувни басейни, нито да пазаруват в супермаркети без маски", заяви вчера водещият лекар пред местния в. "Рейн цайтунг".

Той добави, че тези, които не са се ваксинирали или са получили само една от двете необходими дози, не трябва да могат да ходят на почивка, дори ако имат тест, показващ, че не са заразени с COVID-19.

"Безплатните тестове не защитават хората. Всеки, който отиде до някой остров с негативен PCR тест, може да бъде заразен, докато е там, след което да се върне, носейки вируса", подчерта Хайнц. "Ако върнете свободите на неваксинираните, губите възможността да достигнете всички с ваксините", добави той.

На хората трябва да се каже, че "без ваксинация няма свободи", препоръча още водещият лекар. Според него тези, които не са се ваксинирали, са опасност за обществото и не трябва да притежават същите свободи като ваксинираните.

Поощренията за ваксиниране са абсурдни, но задължителната ваксинация също е неправилна и показва покровителствено отношение, добави Хайнц.

Първоначално германската програма за ваксинация беше критикувана за бавния си старт. Около 35 милиона души, или 42,1 на сто от населението на страната, вече са изцяло ваксинирани, съобщи вчера институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", но се засилват опасенията, докато силно заразният вариант Делта се разпространява в същия момент, когато започва сезонът на отпуските.