Четирима души починаха след пожар в дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна, съобщава БНТ.

Сред загиналите е мъж, изгорял в стаята си. Има още един починал в реанимацията на университетската болница "Св. Марина". Жена е издъхнала при транспортирането й в друга сграда на хосписа. По-късно през деня в стаята си е починала още една жена.

7 души са приети във Военноморската болница. Състоянието на двама от тях е тежко. Други две жени, настанени в болница "Св. Анна", са в стабилно състояние.

Огънят пламнал малко преди 4 ч сутринта в стая на втория етаж, където преди два дни бил настанен загиналия мъж. Веднага към дома са изпратени три противопожарни екипа.

В двора са евакуирани до пристигане на пожарната около 15-20 човека от персонала, който е тук, каза комисар Тихомир Тотев директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Варна.

Пожарникарите, заедно с работещи в хосписа, евакуирали останалите възрастните хора, за които е имало опасност да бъдат обгазени общо около 80 души.

Едната стая само е изгоряла, в другите стаи просто е имало дим, обясни Борислава Божикова, служител в дома за възрастни хора.

Във Военноморската болница във Варна са настанени 7 от пострадалите възрастни хора. Двама са в тежко състояние.

Единствено този, който е на изкуствена белодробна вентилация, той е в много тежко състояние, с белодробен отток, така че за него има реална опасност за живота, каза проф. Христо Бозов, ръководител на Катедра "Анестезиология, морска и интензивна медицина" към Военноморската болница във Варна.

Много от евакуираните вече са се върнали по стаите си, други са настанени в друга сграда на хосписа. Мъжът, загинал в пожара е бил незрящ и е имал и психични проблеми. По първоначална информация причината за инцидента е късо съединение.