Делегацията на политическото бюро на талибаните е уверила по време на консултации в Москва със специалния пратеник на руския президент за Афганистан Замир Кабулов, че няма да нарушават границите на държавите в Централна Азия. 

Това се казва в разпространено в четвъртък изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"От страна на талибаните бяха получени уверения по отношение на това, че групировката няма да нарушава границите на държавите в Централна Азия, а също така гаранции за сигурността на дипломатическите и консулските представителства на чуждите държави на територията на Афганистан", се посочва в изявлението.

Отделно бе подчертана твърдата решимост на групировката да се бори със заплахата, произтичаща от "Ислямска държава" (ИД) в Афганистан и да изкоренява производството на наркотици на територията на страната след прекратяването на гражданската война, заяви министерството.

Междувременно президентът Джо Байдън обяви, че САЩ ще се изтеглят от страната до 31 август, което означава, че американските войски ще напуснат преди предварително обявения срок - символичната дата на 11 септември. 

"Не отидохме в Афганистан, за да изграждаме държава", каза Байдън. "Това е право и отговорност на афганистанците, сами да решават какво да е тяхното бъдеще и как искат да управляват страната си", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Байдън посочи, че целта на американската мисия е постигната - заедно с партньорите от НАТО САЩ са обучили и осигурили с техника около 300 000 военни и представители на силите за сигурност на Афганистан.

Той увери и афганистанците, работили като преводачи за американската армия, че за тях "ще има място" в САЩ, предаде Франс прес.

Освен това президентът обяви, че вярва, че не е задължително страната да попадне в ръцете на талибаните, след изтеглянето на щатската армия, както предвиждат почти всички анализатори.