Германската избирателна комисия реши, че Германската комунистическа партия (ГКП) засега няма право да се яви на парламентарните избори на 26 септември заради неизпълнение на необходимите формалности, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Създадената през 1968 г. ГКП губи статута си на политическа партия поради многократно неспазване на крайните срокове за предоставяне на необходимите документи за дейността си, постанови комисията.

"Крайните срокове са си крайни срокове", заяви членът на комисията Георг Тил.

ГКП, която през 2017 г. събра едва 11 558 гласа в цялата страна при пропорционалния вот и не получи нито един мандат, има четири дни да обжалва решението.

Германската марксистко-ленинистка партия, която на последните избори получи 29 785 гласа, беше допусната до участие в изборите.

От днес в продължение на два дни комисията ще проверява регистрациите на 87 по-малки партии и сдружения. Партиите, които бъдат одобрени от комисията, ще трябва след това да внесат и определен брой подписи на свои привърженици.

В германската избирателна система прагът за влизане в парламента е пет процента и това се отразява неблагоприятно на по-малките формации и независимите кандидати.

Понастоящем в Бундестага са представени шест политически сили. Това са консервативният блок на Християндемократическия съюз и сестринската му баварска партия Християнсоциалния съюз, Германската социалдемократическа партия, крайнодясната "Алтернатива за Германия", либералната Свободна демократическа партия, крайнолявата "Левите" и Зелените.