Френският президент Еманюел Макрон похвали германската канцлерка Ангела Меркел за нейната ангажираност, търпение и способност да изслушва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Направи го вчера, на съвместната им пресконференция днес по повод последното преди оттеглянето на Меркел френско-германско правителствено заседание. Канцлерката напуска поста си наесен, след 16 години на власт.

"Далеч не си казваме довиждане и ще се видим още много пъти през идните месеци", отбеляза френският президент, но добави: това последно заседание "ми позволява да спомена всичко, което френско-германските връзки дължат на твоята ангажираност, твоята способност за действие, понякога на търпението ти към нас, и на твоята способност да изслушваш. И за това ти благодаря безкрайно".

Меркел се оттегля след изборите на 26 септември. Преди това тя ще се види с Макрон на срещите на Г-7 и НАТО през юни, както и на европейските срещи.

По-малко склонна към демонстриране на емоции, отколкото е Макрон, канцлерката подчерта, че достигането до общо решение винаги е било полезно, "защото всеки има своя гледна точка", отбелязва Франс прес. "Ето защо това сътрудничество ми доставя радост и ще направим равносметка след време", добави тя.

Макрон подчерта отново, че "Европа не може да върви напред, ако Германия и Франция не са единни". Постигането на единодушие между двете страни не винаги е достатъчно за напредъка, "но разбира се, ако няма френско-германско споразумение, няма и такова на 27-те и затова в този дух ние работим постоянно" през последните четири години, добави той.

Макрон посочи по-специално решенията, взети съвместно за "истински европейски суверенитет в отбраната" и за плана за възстановяване от 750 милиарда евро, одобрен през юли 2020 г. за справяне с последиците от коронавирусната криза.