Има възможност някои заведения да продължат да работят и при влизане на страната в тъмночервената COVID зона. Според плана, представен в четвъртък от здравното министерство, в тази фаза има пълно затваряне. За заведения може да се мисли да продължат да работят, ако целият персонал е ваксиниран и се приемат само имунизирани клиенти. 

Подобна възможност допусна служебният здравен министър Стойчо Кацаров в петък по Нова тв.

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

В плана вече е залегнало, че детските градини и в тъмночервената фаза, при висока заболеваемост, могат да продължат да работят, ако персоналът в тях е изцяло ваксиниран и приемат деца само на имунизирани родители.

 
 
Така индиректно се насърчават хората да се ваксинират. Кацаров обаче отново подчерта, че имунизирането не е задължение, трябва да става осмислено.

"Искаме да направим рационален разговора за ваксините, да се опитваме, да превърнем ваксинацията в национална задача", каза той. 

И добави, че "може би няма друга страна в света, в която може така да избирате ваксините, по всяко време да отидете да се ваксинирате".

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров.

„Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, добави той.

По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. За момента обаче такова решение не е взето. 

„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.", каза министърът. 

По отношение на новия COVID план, в който е записано какво се случва във всяка една от четирите фази на развитие на коронавирусната епидемия, Кацаров обясни, че документът съдържа  не само мерки и ограничения. Там е описано какво се извършва в болниците, как действат доболничната и спешната помощ.

Министърът подчерта, че ще има постепенно включване в зависимост от COVID фазите на нови болници. 

Няма всички лечебни заведения да приемат такива пациенти, това ще става според зоната, в която се намира страната.

"Чак, когато стигнем да тъмночервената зона, няма вече да има чисти болници. Но се степенуват нещата", обясни той. 

Министерството на здравеопазването провежда процедура за доставка на най-необходимите за  COVID лечението лекарства.

"Този план създава предвидимост здравната система да реагира пи нова вълна", повтори отново Кацаров.

"Повечето експерти смятат, че е възможно такава вълна. По-вероятно е да е есента, но не могат да изключат и лятото, предвид това, което става в други страни като Испания и т. н.", каза още той.

Бракувани партиди от ваксини към този момент няма. Има извърляни дози от един флакон, но колко точно са те не мога здравният министър няма информация

Срокът на годност на първата голяма партида от ваксини изчита на 31 август, това са дози от препарата на "АстраЗенека".

Кацаров съобщи, че късно снощи е дошло потвърждение от "АстраЗенека", че страната може да дари ваксини, чийто срок на годност изтича. Първата такава дарителска пратка ще е за кралство Бутан, откъдето били много активни, обясни министърът. Основната част от предвидените за дарение ваксини са за балкански страни. За подобни цели са отделени около300 хил. дози, не всички ще са "АстраЗенека".

Кацаров коментира и въпроса с прекъснатото му членство в Българския лекарски съюз.

"Не членувам в БЛС от 10 години по простата причина, че не практикувам медицина. Завършил съм и право, но и в адвокатския съюз не членувам, защото не практикувам и право", обясни той.

На въпрос трябва ли хората, които отказват ваксина, да си плащат лечението от COVID, министърът отговори: "Не, това въобще няма да се обсъжда. Това са права".

Кацаров за пореде път отхвърли обвиненията на опонентите си, че е антиваксър.

"Никога не съм бил антиваксър. Абсолютно недопустимо е лекар да е антиваксър, Би говорило зле за медицинското ми образование. В момента в света са ваксинирани над 3 млрд. души. Няма лекарство, което да е изпитано с толкова милиарди души", каза още министърът.