Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, за да се изкорени корупцията в региона. Това заяви американският президент Джо Байдън по време на официалното откриване на инициативата "Три морета" в България и президентския форум на тема: "Път към интелигентно развитие и всеобхватен икономически растеж".

Джо Байдън

Американският държавен глава обяви, че САЩ твърдо застават зад политическия проект.

"Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитета на този регион и на целия свят. САЩ ви подкрепят, ангажираме се да се подобрят връзките във вашия регион, за да може Европа да изпълни целта си – да е обединена и да живее в мир".

Той изброи някои от ползите на свързването между 12-те държави членки.

"Като работите заедно ще укрепите суверенитета си, енергийната сигурност. Така всички в региона ще могат да се конкурират и процъфтяват през 21 в."

За финал Байдън маркира още една причина защо инициатива "Три морета" е важна с лаконично "намигване" към Русия:

"Да няма държави, които да саботират света с кибератаки". 

Румен Радев

Преди Байдън говориха министърът на икономиката Кирил Петков и президентът Румен Радев.

"Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции в рамките на проекта", заяви Радев.

Президентът заяви, че инициативата "се е доказала като платформа за диалози, като стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигитализацията".

"За да може да достигнем повече свързаност, кохезия и процъфтяващи реформи. Да избягваме неразбирателствата", добави той.

Радев призна, че целите на проекта са сложни и амбициозни.

"Необходимите средства превишават това, с което разполагаме. Но ние добре знаем с какъв голям потенциал разполагаме, който може да бъде използван за да си сътрудничим, да развиваме приятелските си отношения и бизнес партньорства", смята той.

Президентът заяви, че Инвестиционният фонд продължава да се развива като нов подход към "използването на частния капитал и бизнес сътрудничеството".

"Мисля, че това е един модел, който ще може да се развива и мултиплицира с добри резултати. Само през последните месеци ние виждаме резултати – имаме 3 инвестиции в енергетиката, транспорта и дигитализацията. Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред".

Радев обяви, че България защитава "нова визия за една по-добра свързаност в науките, образованието, технологиите и иновациите".

"Затова на форума ние организирахме среща между агенциите за иновации в нашите държави, надяваме се че ще постигнат значителни споразумения и напредък", изрази надежда той.

Кирил Петков

Икономическият министър Кирил Петков обяви, че чрез съвместната работа по инициативата "Три морета" "ще се създадат нови бизнес контакти и ще имаме резултати, които поотделно няма да можем да постигнем".

"Фондът вече прави първите си инвестиции във важни сектори като дигитализацията", каза той.

Министърът посочи, че Инициативата "Три морета" може да се развива и благодарение на новите технологии и иновациите. Според него това е една възможност за бъдещето на тази инициатива. По думите му трябва високо да оценим нашите партньори – САЩ и стратегическите партньори Германия и ЕК".

Той благодари и на бизнес партньорите от държави като Франция, Южна Корея и Ката, които "участват и искат да инвестират в тези проекти". 

Кристалина Георгиева

В самото начало на речта си изпълнителната директорка на МВФ Кристалина Георгиева обяви, че се чувства отлично, заради това, че се е прибрала в родината си. Тя припомни, че е завършила докторантура в УНСС (по онова време ВЕИ "Карл Маркс") и че никога не си е представяла, че ще достигне до настоящата си позиция, още повече, че България не винаги е била членка на МВФ. 

Георгиева отбеляза, че личната й история доказва, че "всички наши държави могат да преодолеят наследството от миналото".

"Борейки се за по-добри постижения ни дава сили да се ангажираме, да работим заедно за преодоляване на трудностите", каза Георгиева.

След това тя премина към съществената част от изявлението си:

"По отношение на икономическата прогноза - най-накрая се вижда светлина в тунела. Това се дължи на смелостта на авторите на политиките в региона. Очакваме че през 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което ще изпреварим останалите държави по света". 

Георгиева обяви, че очаква регионът средно да има 3,8 ръст на БВП - двойно по-висок отколкото за останалите 15 държави членки на ЕС. Дефицитът е 4%, който е наполовина на този на Западна Европа.

"Очакваме да продължим да изпреварваме с 1,5 ръст на икономиката спрямо останалите членки на ЕС. Процесът на конвергенция ще продължи, сближаването на доходите", смята тя.

Според нея обаче регионът изоставя в инвестициите.

"Те са 2-3 пъти по-малко спрямо инициативите в Западна Европа", предупреди Георгиева.

Шефката на МВФ посочи, че "Три морета" има важен принос, защото "наблягаме върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността на региона".  И според нея инвестициите в инфраструктурата "в дългосрочен план стимулират растежа".

"("Три морета") има силен ангажимент към дигиталната свързаност – обръщаме се към през Естония, защото завиждаме. Бъдещето казваме е дигитално, но за Естония вече е настъпило", коментира тя.

По думите й на всяко 1 евро вложено в инфраструктура, възвращаемостта е 2,5 евро.

И обърна внимание на социалната инфраструктура:

"Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Как недостатъците ни държат за заложници. Нашият регион не е изключение".

Тя обяви, че чрез NextGenEU ще се задели по-голям дял за науката и здравеопазването, а по думите й това означава дигитализиране на училища, здравните системи и бизнес сферата.

"Очакваме в рамките на следващите дни съветът на директорите на МВФ да придвижи към гласуване от всички страни членки предложение за емитиране на 650 млрд. долара специални права за тираж", завърши шефката на организацията.

Срещата на върха продължи с изявление на останалите присъстващи държавни глави и високопоставени представители на държавите членки на инициативата "Три морета" и партньорите на проекта.

Какво предстои

В остатъка от деня ще се проведат панел "Енергетика" и панел "Иновации". 

На 9 юли пък е планирана среща на върха с основна тема "Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа", като сред изявления ще отправят Румен Радев, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и мнозинството от президентите. Успоредно ще се проведат Панел "Инвестиционния фонд "Три морета" и инвестирането в инфраструктура за приобщаващ растеж, Панел "Транспорт" и Панел "Дигитализация".