Шестата среща на върха на 12-те държави от Инициативата "Три морета", председателствана от България, започва днес в София. Това е най-мащабният международен форум у нас след ротационното Председателството на ЕС от страната ни в началото на 2018 г.

Президентът Румен Радев е домакин и ще открие срещата, а заедно с него на форума ще присъстват държавните глави на Естония (Керсти Калюлайд), Латвия (Еглис Левитс), Полша (Анджей Дуда), Словения (Бурт Пахор), Германия (Франк-Валтер Щайнмайер), Румъния (Клаус Йоханис), Гърция (Катерина Сакеларопулу) и Литва (Гитанас Науседа - той ще свърже чрез видеобръщение). Двудневната среща на върха е съпътствана от мащабен бизнес форум, а държавните глави и високопоставени представители на правителствата на останалите партньорски страни, на Европейската комисия и на стратегическите партньори на инициативата САЩ и Германия ще се включат дистанционно. В София ще пристигнат и министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович, зам.-министър председателите на Чехия Карел Хавличек и на Словакия Вероника Ремишова и зам.-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

Още при откриването на срещата днес видеоизявление ще направи и президентът на САЩ Джо Байдън.

Какво представлява Инициативата "Три морета"

"Три морета" като политически проект обединява усилията на 12-те държави членки на проекта - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, и партньорите от САЩ, Германия и ЕК в името на задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Инициативата стартира през 2016 г, а през 2020 г., в края на която България пое ротационното председателство от Естония, бе създаден и Инвестиционния фонд към нея. Финансовата корпорация за международно развитие (DFC) на САЩ одобри инвестиция от 300 млн. долара за проекти енергийна инфраструктура.

В началото на 2020 г. бившият вече държавен секретар Майк Помпео съобщи, се страната му е готова да инвестира и повече.  През 2020 г. към фонда се присъедини Българската банка за развитие с парична вноска от 20 млн. евро, а още 8 от държавите гарантират финансиране до момента, като за различните проекти, приоритетни за инициативата и страните участнички ще се търси и от Европейската инвестиционна банка, Европейската централна банка и други международни, национални и бизнес донори.

По данни Полския икономически институт 12-те страни членки покриват 29 процента от територията и са населявани от 25 на сто от жителите на Европейския съюз.

Програмата

В самото начало на конференцията ще се проведе Бизнес форум на тема: Инициативата "Три Морета": Път към интелигентно развитие и всеобхватен икономически растеж". Изявления ще отправят Румен Радев, американският президент Джо Байдън (дистанционно), шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и други.

През първия ден на конференцията също ще се проведе Панел "Енергетика", в което ще вземат участие министърът на енергетиката Андрей Живков, Джорджет Мосбахер съпредседателка на Програмата за три морета и бивша посланичка в Полша и Греъм Стюарт - министър на износа на Великобритания.

По същото време еврокомисарката Мария Габриел, икономическият министър Кирил Петков и министърът на предприемачеството и информационните технологии на Естония Анрес Сът ще участват в Панел "Иновации". 

На 9 юли ще се проведе среща на върха с основна тема "Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа", като сред изявления ще отправят Румен Радев, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и мнозинството от президентите.

Успоредно ще се проведат Панел "Инвестиционния фонд "Три морета" и инвестирането в инфраструктура за приобщаващ растеж, Панел "Транспорт" и Панел "Дигитализация". 

В бизнес форума ще участват и компании като "Гугъл", "Амазон", "Бехтел" и "Нюскейл", която неотдавна подписа предварително споразумение с АЕЦ "Козлодуй" за малки ядрени реактори, една от авангардните разработки в света на атомната енергетика. Американска търговска камара в България е съорганизатор на бизнес форума "Три морета", който се води от Министерство на икономиката в партньорство с Агенцията за подпомагане на малките и средни предприятия и Българската банка за развитие.

Предисторията зад българското председателство на "Три морета"

Президентът Румен Радев прие домакинството на България на Инициативата "Три морета" през есента на 2020 г. от Естония в края на петата среща на върха. Това решение и поемането на щафетата обаче не мина гладко на родна територия. През октомври миналата година - въпреки че отдавна бе ясно, че страната ни следва да е начело на инициативата тази година, се разбра, че третия кабинет "Борисов" е опитвал да отложи това председателство за 2022 г. 


 
Историята започна да се разплита след изявление на Борисов тогава - в оттовор на критики към него - че правителството е направило всичко за обезпечаването на председателството на домакинството на страната ни на инициативата.
 
Последва изявление от президентската институция, поставящо под съмнение думите му и обясняващо, че са правени многократни опити за отлагане. От Министерството на външите работи в отговор в крайна сметка признаха, че през 2020 г. изпълнителната власт е искала именно отлагане на председателството на България. Мотивът: Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина (през 2021 г. - б.р.) предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива"