Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Училищата са отворени, но учениците учат по график - при заболеваемост над 200 на 100 хил. души. Над 500 на 100 хил. души - учениците минават дистанционно.  

Моловете и големите търговски вериги затварят при заболеваемост над 200 на 100 хил., с изключение на хранителни магазини, аптеки и др. на територията им.

При такива показатели обаче кафенета и ресторантите ще могат да продължат да работят, но на открито, с ограничения във времето, дистанция между масите и т. н. Още тогава обаче нощните заведения и казината затварят.

Това се предвижда в детайлно разработения и представен днес от здравното министерство COVID план за действие при следваща вълна на вируса, която се очаква в края на лятото или през есента заради вече доминиращия в света Делта вариант.

Според документа има четири фази на разпространението на епидемията - свързани със съответната заболеваемост на 14-дневна база и заетостта на лечебните легла.

Най-крайното положение е четвърта фаза, при заболеваемост над 500 на 100 хил. души. Тогава страната затваря всичко с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и офиси, където се извършват платежни услуги. Както обясни по-рано през деня здравният министър д-р Стойчо Кацаров изключение ще се прави и за детските градини, които "ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран."

Присъствието на работа ще остане опция само за работници в ключовите сфери, чийто труд не позволява изпълнение от вкъщи и трябва да са на място (доста широка и позволяваща тълкувания формулировка). Препоръчва се и ограничаване на неналожителните пътувания.

Интересно е, че в четвърта фаза се предвижда и хотелите да останат отворени, но и при специален режим на обслужване на гостите с изхранване тип "рум сървис".

За парковете и детските площадки се уточнява, че при първите три фази са отворени свободно, в четвърта - при спазване на определени ограничения.

Графики в пълен размер

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.