Европейският парламент ще заведе дело за бездействие срещу Европейската комисия в Съда на ЕС. Това ще се случи, ако тя не започне веднага да прилага регламента, обвързващ отпускането на пари от еврофондовете с върховенството на закона.

Това се казва в резолюция, приета с 529 гласа "за", 150 "против" и 14 "въздържал се", на пленарната сесия в Страсбург.

Предупреждението се съдържа в писмо на председателя на ЕП Давид Сасоли от 23 юни.

Парламентаристите критикуват Комисията, че е пропуснала крайния срок 1 юни, определен от тях, за прилагане на регламента и приемане на насоките. Те изразяват съжаление, че ЕК е решила да се съобрази с необвързващите заключения на Европейския съвет от декември 2020 г. и да забави прилагането на Регламента на обвързаност с условия за защита на бюджета, като разработи насоки за прилагане.

Насоките не трябва да ограничават закона

Насоките не могат да променят, разширяват или ограничават текста на регламента за бюджетните условия. За да имат някаква добавена стойност, те трябва да изясняват как законодателните разпоредби ще се прилагат на практика, като очертават процедурата и методологията и същевременно избягват изчерпателни определения на абстрактните понятия, съдържащи се в Регламента.

Евродепутатите също така призовават ЕК да  определи ясна, точна и удобна за ползване система за подаване на жалби съгласно Регламента.

Нарушенията рябва да бъдат разследвани незабавно

ЕП призовава Комисията да разследва бързо всички потенциални нарушения на принципите на правовата държава, които засягат или сериозно рискуват да засегнат доброто финансово управление на бюджета на ЕС. Ситуацията в някои държави членки вече изисква незабавни действия.

Според депутатите Комисията трябва да докладва на Парламента възможно най-скоро за първите случаи, по които се провежда разследване, възможно най-скоро.