Европейският парламент призова корупцията да бъде включена като наказуемо престъпления в Глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека.

Резолюцията беше приета с 584 гласа "за", 73 "против" и 33 "въздържал се".

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава функционирането и легитимността на институциите и принципите на правовата държава, се посочва в резолюцията.

Но за разлика от сходни схеми по света като „Глобалния закон Магнитски“ в САЩ Глобалният режим на ЕС, приет през декември 2020 г., не включва корупцията във връзка с нарушения на правата на човека като престъпление, наказуемо с ограничителни мерки.

ЕП иска да промени това и настоятелно призовава Европейската комисия да представи законодателно предложение. То трябва да разшири обхвата на Глобалния режим, за да обхване тези престъпления.

Евродепутатите трябва също така да могат да предлагат случаи на сериозни нарушения на правата на човека, за да се повиши легитимността на режима на санкции. Те настояват и за приобщаващ процес, който да улесни участието на гражданското общество.

В текста се настоява също така да се въведе гласуване с квалифицирано мнозинство, когато се приемат санкции в обхвата на Глобалния режим на ЕС. Според тях по този начин режимът ще се прилага по-ефективно.

Същевременно депутатите осъждат всякакви ответни санкции, наложени на ЕС, неговите институции и членове на Парламента, органи или граждани, единствено заради това, че защитават правата на човека, демокрацията и върховенството на закона чрез Глобалния режим. Такива санкции наложи Китай. Сред засегнатите е и българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“. Той бе наказан, защото защитава правата на уйгурите в Китай. Кючюк е сред хората, номинирали за наградата „Сахаров“ на ЕП осъдения на доживотен затвор китайски дисидент Илхам Тохти.

Отговорът на ЕС на подобни ответни мерки от страна на трети държави трябва да бъде бърз и координиран, изтъкват депутатите. Според тях двустранните споразумения с тези държави не трябва да подкопават рамката за санкции на ЕС и доверието във външната му политика като цяло.

„Глобалният режим трябва да бъде насочен и към икономическите и финансовите поддръжници на нарушителите на правата на човека, а ЕП и гражданското общество трябва да бъдат по-тясно ангажирани, за да се повиши неговата легитимност", заяви белгийската социалистка Мария Арена.

Тя бе един от авторите на устния въпрос, заради който се състоя дебатът в Парламента.

Санкциите срещу Божков и Пеевски засилили исканията

Призивите за включването на корупцията в Глобалния режим на ЕС се засилиха заради американските санкции по „Глобалния закон Магнитски“ срещу група българи, споделиха пред Клуб Z източници от Европарламента.

Преди месец САЩ наложиха санкции срещу група лица и компании у нас заради корупционна дейност. Сред наказаните са депутатът от ДПС Делян Пеевски и укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков, издирван у нас.

Въпросът за наказаните българи бе поставен от Илхан Кючюк на дебат в Европейския парламент във вторник, посветен на Глобалния режим на ЕС. Той обяви европейския „Закон Магнитски“ за "инструмент за свръхрепресия".

Кючюк каза също, че „някои членки на ЕС“ използват налагането на санкции от страна на САЩ като претекст за незаконни репресии срещу лица и фирми.

Той и другите двама евродепутати от ДПС в ЕП обаче подкрепиха резолюцията, става ясно от резултатите от поименния вот. "За" гласуваха всички български представители.