Българското Външно министерство признава, че позицията му е била България да не е домакин на междудържавната инициатива "Три морета" през 2021 г. И причината за това са предстоящите през 2021 г. редовни парламентарни, но и президентски избори. 

Това се случва, след като от администрацията на президента Румен Радев изпратиха историческа справка какви са били действията на изпълнителната власт от началото на годината по участието на страната ни в международната инициатива. В становището от "Дондуков" 2 твърдят, че до последния момент - преди Радев да приеме домакинството на България за догодина по време на посещението си в Талин, Естония, на 19 октомври, от МВнР са били против това.

Сюжетът се развива на фона на преждевременно прекратеното посещение на президента в Естония по причина - контакт с лице с коронавирус преди визитата. Държавният глава обяви, че това е дело на "доброжелатели" и показа отрицателен PCR тест от Талин. Бойко Борисов днес му отвърна задочно, че е "разпоредил" на ДАНС и ДАР да открият въпросните "доброжелатели".
 
В съобщението си в отговор на Радев от МВнР казват, че ролята на президента в лидирането на инициативата "Три морета" е "повече фасадна", докато реалната организация зависи от министерствата. Изборите догодина са мотив, че домакинството е нецелесъобразно, защото "в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива". Въпреки това - заради настояванията на президента, правителството е поело ангажимента за домакинство, а вицепремиерът Екатерина Захариева била определена за национален координатор. 
"В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях. Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент", завършва изявлението.
Не закъсня и реакцията от пресцентъра на Министерския съвет по писмото на Радев. Причината - в него се припомня позиция на министър-председателя Бойко Борисов относно инициативата "Три морета" от февруали т.г. Отговорът:

"Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата „Три морета“, напомняме, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на "Три морета". Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България  да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета".

Ето и пълния текст на позицията на МВнР

Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива. Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата. 

Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента България, правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство:

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите.

Правителството вече прие решение за участие на страна в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства. 

С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета".

Ще бъдат подготвени всички инициатива по време на председателството през 2021 г.

В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях. 

Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент.