"Лудогорец" спечели с 1:0 срещу първенеца на Беларус "Шахтьор" (Солигорск) в откриващия квалификационен кръг на Шампионската лига. Каули Оливейра отбеляза във втората минута на добавеното време на двубоя в Разград.

Това е победа №100 за "орлите" в евротурнирите. Имаше официално изпращане на три клубни легенди - Козмин Моци, Светослав Дяков и Владислав Стоянов. Първият вече работи като технически директор в клуба, вторият премина в "Пирин" (Благоевград), а вратарят обяви, че къса с футбола и ще продължи като скаут при "зелените".

Реваншът идната седмица ще се играе в Белград - заради санкциите на ЕС към страната за принудително приземения на 23 май пътнически самолет.

В 32-ата минута Кирил Десподов удари греда от свободен удар. Българският тим имаше превес, но съперникът му се бранеше много организирано.

И ако през първата част "Шахтьор" все пак опитваше да атакува, след почивката действията се водеха почти изцяло пред вратата на гостите, а вратарят им Гутор имаше доста работа.

В 61-ата и Оливие Вердон разтресе рамката. Пропуски направиха Бърнард Текпетей и Вандерсон, а гол на Пиерос Сотириу правилно не бе зачетен заради засада.

В добавеното време "Лудогорец" измъкна победата. Каули Оливейра успя да отбележи след контра при спечелена "първа топка" в средата на терена. Мавис Чибота, който замени Десподов, асистира на бразилеца.

Припомняме, че при общо равенство в резултата след седмица (например 2:1 за "Шахтьор"), вече не важи правилото за гол на чужд терен, ще се играят продължения и евентуално дузпи.

Останалите ни отбори започват участието си в Лигата на конференциите след две седмици.